Setny post & muffinki bez mąki

Setny post & muffinki bez mąki

Ani się obejrzałam, a na liczniku postów pojawiła się magiczna liczba 99, co oznacza, że ten post będzie już setnym w historii bloga I love how it feels! 🙂
Do tej pory blog dorobił się 53 obserwatorów tutaj i 16 followersów na facebooku. Pojawiło się na nim już 607 komentarzy, a liczba wyświetleń w chwili obecnej wynosi 46 973 i rośnie z każdą chwilą 🙂 Za 1,5 miesiąca obchodzić będzie też swój “roczek” i wtedy przedstawię też jego nieco bardziej szczegółową historię.

A tymczasem, z okazji tego małego jubileuszu i w podziękowaniu za to, że wciąż ze mną jesteście, zapraszam Was na bezmączne i bezcukrowe muffinki! 🙂
Przepis inspirowany jest przepisem Niebieskoszarej, której jestem dozgonnie wdzięczna za jego opublikowanie!

Spis treści artykułu

Składniki

  • 400 g serka wiejskiego,
  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • 1 średnie jabłko,
  • przyprawa do piernika.

Przygotowanie

Serek odcedzamy od śmietanki, pozostałe ziarno miksujemy na gładką (albo prawie gładką) masę. Dodajemy banana i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Wbijamy jajka i wszystko razem łączymy. Jabłko kroimy w kostkę, dodajemy do masy i dosypujemy przyprawę.
Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 ich wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 1,5h. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i trzymamy w nim muffinki jeszcze przez pół godziny.
Najlepiej smakują przestudzone! 🙂

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 842 g 60,3 g 31,7 g 71,7 g 6,7 g 793 kcal
dla 100g: 100 g 7,2 g 3,8 g 8,5 g 0,8 g 94 kcal

Serek wiejski naturalny  400 g 44,0 g 20,0 g 8,0 g 0,0 g 388 kcal

Jajo  112 g 14,0 g 10,9 g 0,7 g 0,0 g 156 kcal

Banan   180 g 1,8 g 0,5 g 42,3 g 3,1 g 171 kcal

Jabłko  150 g 0,5 g 0,3 g 20,7 g 3,6 g 78 kcal

PS Moje właśnie siedzą w piekarniku 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę