- przez Maggie
Ani się obejrzałam, a na liczniku postów pojawiła się magiczna liczba 99, co oznacza, że ten post będzie już setnym w historii bloga I love how it feels! 🙂
Do tej pory blog dorobił się 53 obserwatorów tutaj i 16 followersów na facebooku. Pojawiło się na nim już 607 komentarzy, a liczba wyświetleń w chwili obecnej wynosi 46 973 i rośnie z każdą chwilą 🙂 Za 1,5 miesiąca obchodzić będzie też swój “roczek” i wtedy przedstawię też jego nieco bardziej szczegółową historię.
A tymczasem, z okazji tego małego jubileuszu i w podziękowaniu za to, że wciąż ze mną jesteście, zapraszam Was na bezmączne i bezcukrowe muffinki! 🙂
Przepis inspirowany jest przepisem Niebieskoszarej, której jestem dozgonnie wdzięczna za jego opublikowanie!
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 400 g serka wiejskiego,
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 1 średnie jabłko,
- przyprawa do piernika.
Przygotowanie
Serek odcedzamy od śmietanki, pozostałe ziarno miksujemy na gładką (albo prawie gładką) masę. Dodajemy banana i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Wbijamy jajka i wszystko razem łączymy. Jabłko kroimy w kostkę, dodajemy do masy i dosypujemy przyprawę.
Ciasto wylewamy do foremek do 3/4 ich wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 1,5h. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i trzymamy w nim muffinki jeszcze przez pół godziny.
Najlepiej smakują przestudzone! 🙂
Waga | B | T | W | Bł | Energia | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
wszystkie produkty: | 842 g | 60,3 g | 31,7 g | 71,7 g | 6,7 g | 793 kcal | |
dla 100g: | 100 g | 7,2 g | 3,8 g | 8,5 g | 0,8 g | 94 kcal | |
Serek wiejski naturalny | 400 g | 44,0 g | 20,0 g | 8,0 g | 0,0 g | 388 kcal | |
Jajo | 112 g | 14,0 g | 10,9 g | 0,7 g | 0,0 g | 156 kcal | |
Banan | 180 g | 1,8 g | 0,5 g | 42,3 g | 3,1 g | 171 kcal | |
Jabłko | 150 g | 0,5 g | 0,3 g | 20,7 g | 3,6 g | 78 kcal |
PS Moje właśnie siedzą w piekarniku 😀