
- przez Maggie
Bardzo nie lubię marnować jedzenia, co niestety nie idzie w parze z moim zakupoholizmem kulinarnym. Staram się jednak ze wszystkich sił, aby wykorzystywać przynajmniej to, co psuje się najszybciej – warzywa, owoce, mięso (ostatnio głównie ryby) – a jeśli mi się nie uda, to mrożę te produkty. Wczoraj wracając z pracy próbowałam sobie przypomnieć, co mam w lodówce i czy mogłabym to wykorzystać do obiadu i przypomniało mi się, że na początku tygodnia kupiłam brokuła, który po weekendzie pewnie nie będzie nadawał się do użytku. Przez głowę przebiegało mi 100 przepisów na minutę: zapiekanka z makaronem, spaghetti, ryż+ryba+brokuł… Ale najbardziej spodobał mi się pomysł na makaron z brokułem i cieciorką. Musiałam tylko zakupić makaron i zapuszkowane ziarna ciecierzycy. Kupiłam, zrobiłam i tak powstało coś z prawie niczego
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- opakowanie makaronu spaghetti,
- brokuł,
- puszka cieciorki (albo 3/4 szklanki suchych ziaren uprzednio moczonych i ugotowanych),
- 4 ząbki czosnku,
- kolendra,
- kmin rzymski,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia (u mnie ryżowy),
- olej do zrobienia sosu (ja dałam rzepakowy).
Przygotowanie
Ugotowałam makaron al dente. Brokuła umyłam, podzieliłam na różyczki i jeszcze raz dokładnie opłukałam. Rozgrzałam na patelni olej i podsmażyłam na nim drobno posiekany czosnek. Kiedy ten zaczął się szklić, dodałam na patelnię kolendrę i kmin rzymski i jeszcze chwilę podsmażałam. Na patelnię wrzuciłam brokuła i podlałam go wodą. Dusiłam aż zmięknie. Po tym czasie dodałam cieciorkę, wymieszałam wszystko razem i podsmażałam aż będzie ciepła. Dodałam makaron, wymieszałam wszystko na patelni, przytrzymałam jeszcze chwilę na gazie dla lepszego połączenia się smaków et voila! Obiad gotowy
Na koniec zrobiłam jeszcze prosty dressing do polania całości już na zimno: ok. 6-7 łyżek oleju i 2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Podane proporcje wystarczą do przygotowania potrawy dla 4-5 osób.
Uwielbiam to połączenie!
Wygląda smakowicie. Sama nie Lubie marnowac jedzenia.
u mnie będzie jutro ciasto z cieciorki ;d a makaron z brokułami to zawsze trafne połączenie
Wszystko pychaa
Po spróbowaniu ciecierzycy, pokochałam ją i mogę ją jeść codziennie.
Tak jak ziemniaki .
Cudowne połączenie, danie wygląda apetycznie i niezwykle zdrowo.
Wygląda bosko i pewnie tak samo smakuje
Mam w domu puszkę ciecierzycy, coś trzeba z tym zrobić 
Nie jadłam jeszcze cieciorki, ale w takim połączeniu mogłabym spróbować
Tutaj praktycznie jej nie czuć. Zerknij do przepisu na falafel, to dopiero jest coś!
Dokładnie tak jest

No to daj znać, jak już zrobisz
I takie też jest – apetyczne i zdrowe
Ooo, ciasto? A przepis też będzie?
Oj ziemniaki to nie moja bajka
Za dużo już ich w swoim życiu zjadłam
Ale z cieciorką mam tak samo 