Lubella szybko z patelni: Świderki w szpinaku vs. Spaghetti ze szpinakiem i fetą

Lubella szybko z patelni: Świderki w szpinaku vs. Spaghetti ze szpinakiem i fetą

O tytułowym wynalazku pewnie nigdy bym się nie dowiedziała, gdyby nie moja mama, która uwielbia kupować i testować takie nowinki. Przyznam, że Lubella całkiem dobrze wpasowała się tym produktem w nasz rynek i jest to idealna propozycja dla wiecznie zajętych perfekcyjnych pań domu – w końcu nie codziennie jada się tak wykwintne dania jak szpinak z łososiem, a zrobienie tego w 15 minut kusi 😉 Wersja z kurczakiem i pieczarkami leży jeszcze w szafce i nie wiem, czy ktokolwiek się na nią połakomi po mojej prelekcji na temat składu tej potrawy.
A skład jest całkiem ciekawy: syrop glukozowy, skrobia modyfikowana, utwardzony tłuszcz
roślinny, ekstrakt drożdżowy, kwas cytrynowy. Brr! Nic z tego nie podałabym gościom na talerzu.
Jeśli chodzi o czas przygotowania, to rzeczywiście całość zajmuje 15 minut. A w woku prezentuje się tak:

Odetchnęłam z ulgą, kiedy zobaczyłam ilość dania. 3 osoby nim się nie najedzą (co sugeruje producent), więc ze spokojnym sumieniem przygotowałam sobie swoją wersję szpinakowego makaronu – po raz trzeci w tym tygodniu.

Spaghetti ze szpinakiem i fetą

Składniki

  • 100g pełnoziarnistego makaronu spaghetti,
  • 100g sera feta,
  • 120g szpinaku (4 “brykiety”),
  • pół średniej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie kroimy cebulę, siekamy czosnek i wrzucamy je na rozgrzaną oliwę. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy szpinak i podsmażamy go ok. 7 min. co jakiś czas mieszając. Kiedy już zupełnie się roztopi (o ile używacie mrożonego) i zrobi się z niego delikatna papka, dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę razem smażymy.
Odcedzamy makaron, łączymy ze szpinakiem i wcinamy!

Całość również nie zajmuje więcej niż 15 minut, więc mając do wyboru naładowane chemią “gotowce” i potrawy przygotowane własnymi rękami ze składników pierwszych zawsze wybiorę tę drugą opcję. Zresztą uwielbiam gotować! 🙂

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 370 g 31,7 g 34,2 g 72,7 g 10,5 g 726 kcal
dla 100g: 100 g 8,6 g 9,2 g 19,6 g 2,8 g 196 kcal
Oliwa z oliwek   10 g 0,0 g 9,2 g 0,0 g 0,0 g 82 kcal
Szpinak   120 g 2,8 g 0,5 g 3,2 g 2,8 g 18 kcal

Makaron razowy spaghetti  100 g 13,0 g 2,5 g 66,5 g 7,0 g 354 kcal

Ser typu Feta  100 g 15,3 g 21,8 g 0,2 g 0,0 g 260 kcal

Cebula   40 g 0,6 g 0,2 g 2,8 g 0,7 g 12 kcal

Lubicie szpinak? Znacie jakieś fajne przepisy? Dajcie koniecznie znać! 🙂

0 komentarzy do “Lubella szybko z patelni: Świderki w szpinaku vs. Spaghetti ze szpinakiem i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę