Krakersy z soczewicy

Od kiedy kilka dni temu pochwaliłam się na Instagramie krakersami z soczewicy, wciąż dostaję prośby o zdradzenie przepisu na nie. Ponieważ poprzedni tydzień wypełniła mi nauka i przygotowania do rodzinnej imprezy, które razem z zabawą pochłonęły mi 3 dni, nie miałam kiedy zająć się blogiem. Teraz wreszcie znalazłam chwilę na podzielenie się z Wami przepisem na przekąskę idealną.

Krakersy z soczewicy są chrupiące, idealne do jedzenia solo jak i z wszelkimi dodatkami. Są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Ponadto są wegańskie i bezglutenowe, a ich wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut i jest bajecznie proste.

Spis treści artykułu

Składniki

  • pół szklanki soczewicy,
  • 3/4 szklanki mąki orzechowej (lub innej według uznania),
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki oleju (u mnie ryżowy),
  • dodatki według uznania (u mnie 2 łyżki niełuszczonego sezamu, 2 łyżki siemienia lnianego),
  • przyprawy według uznania (u mnie pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżeczka kolendry, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej).

Przygotowanie

Soczewicę zmieliłam na mąkę. W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dodałam olej i wodę i zagniotłam, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Masę rozsmarowałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokroiłam (mniej więcej) na kwadraty/prostokąty i piekłam ok. 20 minut do zrumienienia brzegów w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu połamałam krakersy wzdłuż wcześniejszych nacięć. Gotowe! 🙂

0 komentarzy do “Krakersy z soczewicy

  1. Nie rozpadają się? Zastanawiam się czy są dobrym pomysłem, żeby brać na zajęcia, ale boje się, że po całym dniu chodzenia zostanie z nich proszek 😉 Ale tak czy siak z chęcią wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę