Zupa z czerwonej soczewicy

Z czerwoną soczewicą nie polubiłam się od razu. Kupiłam ja za Waszymi namowami i byłam z zakupu bardzo niezadowolona, bo totalnie nie przypadł mi do gustu jej cierpki, gorzkawy smak i rzadka (po ugotowaniu) konsystencja. Po dwóch próbach schowałam ją głęboko do szafki i kupiłam sprawdzoną zieloną. Ponieważ jednak nie lubię marnować jedzenia, a już tym bardziej jedzenia tak bogatego w białko i to szczególnie teraz, kiedy odstawiłam nabiał i drób, postanowiłam jakoś ją “zmęczyć”. W międzyczasie przypomniało mi się, że “gdzieś kiedyś” widziałam przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Postanowiłam wrzucić to, co mam, do garnka i dać jej ostatnią szansę. Teraz już wiem, że ta szansa nie była ostatnią, bo to kolejna zupa, która niewyobrażalnie mi smakuje.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 200g czerwonej soczewicy,
  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • litr wywaru warzywnego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego),
  • 2 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 liście laurowe.

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy resztę składników i czekamy aż zupa się zagotuje. Po 20 minutach (lub krócej, jeśli soczewica jest już miękka) wyłączamy ogień – zupa jest gotowa. Możemy ją zblendować na krem, ale według mnie sama w sobie jest wystarczająco gęsta i ma niemalże konsystencję kremu.

Zupę można podawać z ugotowanym wcześniej ryżem lub ziołowymi grzankami. Będzie również świetnie komponować się z roztopionym żółtym serem. Koniecznie dodajcie też zieloną pietruszkę! 🙂

0 komentarzy do “Zupa z czerwonej soczewicy

  1. Ja lubię taką z curry:) Ale ta jest bardzo podobna:) Tylko coś mam taki talent że często te zupy wychodzą mi za mało słone:D

    Wywar gotujesz wcześniej czy od razu zanim dorzucisz soczewicę i resztę składników?

  2. "cierpki, gorzkawy smak"? No coś Ty! Nigdy bym nie wpadła na takie określenia smaku soczewicy;) Ja ją uwielbiam! Spróbuj zrobić z niej pastę do chleba, lub kotlety – doprawisz tak jak lubisz i będzie pyszne.

  3. A ja wcale nie solę, jestem do tego przyzwyczajona 🙂 Chilli i liście laurowe dają cały smak 😀

    Gotowałam wcześniej, ale planuję zrobić własne "kostki" rosołowe 🙂

  4. Ol-G – czerwona dla mnie tak właśnie smakuje 😉 Zielona jest pyszna, ale czerwona solo jest dla mnie niezjadliwa. Kotlety czy pasta to inna bajka, bo tak jak piszesz – przyprawy odwalą całą robotę 😉

    moni1255 – zawsze gotuję tak, jak jest napisane na opakowaniu 😉

  5. Moze sprobuj o jakies 7 min krocej niz na opakowaniu, ja zawsze gotuje ja tak zeby wyszla al dente i jest pysznie, zreszta w kazdej wersji ja uwielbiam 😀
    A co do zupki to chyba mnie natchnelas i zrobie dzis taki obiad 😉
    Anta

  6. Anta – nie mam już opakowania, ale o ile dobrze pamiętam, to gotowało się ją 12 czy 15 minut – skrócenie tego czasu o połowę nie będzie chyba dobrym pomysłem 😀
    Życzę smacznego 🙂

    Monika – jak to mawiała moja wychowawczyni: "na oko to chłop w szpitalu umarł" 😀

  7. Jestem pewna, że w takich marketach jak Alma soczewica jest. Leży nawet na półkach w InterMarche czy Netto, więc wcale tak mało popularna nie jest 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę