
- przez Maggie
Przepisów na muffinki przybywa w zastraszającym tempie. Chyba powinnam przypisać im osobną etykietę
Tym razem zapraszam Was na przepyszne muffinki szarlotkowe, które zrobiłam zaledwie parę dni temu, przez co nie mogły zawierać mleka ani jego przetworów (przypominam, że eksperymentalnie odstawiłam te produkty razem z drobiem). Był to totalnie spontaniczny kuchenny eksperyment, ale okazał się bardzo udany, dlatego też muszę podzielić się z Wami tym przepisem.
Zawsze wydawało mi się, że pieczenie ciast, ciasteczek i babeczek to trudna sztuka. Natomiast im więcej ich przyrządzam, tym bardziej przekonuję się o tym, jak bardzo się myliłam. Kiedyś sztywno trzymałam się przepisów – dziś wrzucam do nich, co wpadnie mi w ręce
Prezentowane muffinki mają dużą zawartość węgli i tłuszczy i znikomą ilość białka – dlatego nie traktujcie ich jako samodzielny posiłek.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
Ciasto:
- szklanka wiórków kokosowych,
- szklanka wody,
- szklanka zmielonych płatków owsianych,
- 2 małe jajka lub jedno duże,
- banan,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Farsz:
- 3-4 małe jabłka,
- łyżka oleju kokosowego,
- pół szklanki wody,
- skórka otarta z pomarańczy.
Przygotowanie
Do blendera wrzucamy wiórki kokosowe i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy razem. Kiedy woda i wiórki się połączą, dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim otartą skórkę z pomarańczy. W międzyczasie przygotowujemy jabłka, usuwając gniazda nasienne i krojąc na mniejsze kawałki. Wrzucamy je na patelnię, zalewamy wodą i smażymy do uzyskania konsystencji konfitury.
Do foremek na muffinki wlewamy po 1 łyżce ciasta, 1 łyżce farszu i wierzch również zalewamy ciastem, tak aby jabłka przykryć. Pamiętajcie jednak, że muffinki rosną, więc foremki nie mogą być pełne. Opcjonalnie można posypać wierzch każdej z nich brązowym cukrem – powstanie chrupiąca skorupka.
Wstawiamy blachę z foremkami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut. Muffinki są gotowe do spożycia po przestudzeniu.
Smacznego!
Bez mleka <3 Już je lubię.
Omnonom
No Ty i te Twoje przepisy biją na łeb:D Zapisuję do reszty linków od Ciebie:D
Nadzienie jabłkowe zamieniłabym na coś innego i mogę działać w kuchni : )
Uwielbiam muffiny :))
Pewnego dnia wypróbuję je koniecznie- wybiorę oczywiście najbardziej prosty przepis bo mam ochotę na takowe smakołyki
a Ty od dziś jesteś MaFinka dla mnie 
Zrób oddzielną etykietę
cieszę się, że przepisów na muffiny przybywa, bo moja blaszka do babeczek nie może czuć się niekochana
bardzo fajny przepis, miałam ochotę na coś z jabłkami
jako osobny posiłek może i się nie nadają, ale jedna np. do podwieczorku mmm pycha 
Muffinki bardzo fajne i szybko się robi, ale z jabłkami jeszcze nie jadłam
A dlaczego nie jesz mleka? :>
Wypróbuj je w końcu i daj znać
Nutella?
Tak samo jak ja
Ten jest prościutki

Hahaha, dobra, mi pasi
O dokładnie
Ja swoich foremek też nie mogę zaniedbywać 

Do podwieczorku są idealne
Spróbuj koniecznie i daj znać jak smakowały
no a ty znowu kusisz
wygladaja oblednie <3