Risotto z curry i kurczakiem

Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne! Nawet tradycyjny obiadowy zestaw ryż + kurczak odpowiednio przyrządzony może śmiało konkurować z nieśmiertelnym spaghetti.
Korzystając z nieobecności pani domu mogłam trochę poeksperymentować w kuchni. Na życzenie mojego taty miałam przygotować ryż i kurczaka “z czymś”. Żadne z nas nie miało ochoty na wycieczki do sklepu, więc musiałam bazować na produktach dostępnych w szafkach i lodówce. I tak powstało risotto curry z kurczakiem!

Spis treści artykułu

Składniki

  • 100g ryżu (u mnie basmati),
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • szklanka bulionu z kury,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • łyżka oleju.

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni dodając curry. Kroimy drobno cebulę, siekamy czosnek i smażymy na oleju w woku albo dużej patelni. Kiedy się zeszklą, wrzucamy ryż i smażymy aż zrobi się przezroczysty. Po tym czasie dorzucamy podsmażonego kurczaka, zalewamy bulionem, dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem aż do zmięknięcia ryżu.

Przepis jest prosty, ale dość czasochłonny. Nie mniej jednak polecam spróbować, bo efekt wart jest poświęconego czasu 🙂

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 740 g 96,2 g 8,7 g 77,2 g 0,6 g 761 kcal
dla 100g: 100 g 13,0 g 1,2 g 10,4 g 0,1 g 103 kcal

Ryż Basmati  100 g 9,0 g 1,1 g 76,0 g 0,6 g 351 kcal

Pierś z kurczaka  400 g 86,0 g 5,2 g 0,0 g 0,0 g 396 kcal

Bulion 240 g 1,2 g 2,4 g 1,2 g 0,0 g 14 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę