- przez Maggie
Zdrowe odżywianie wcale nie musi być nudne! Nawet tradycyjny obiadowy zestaw ryż + kurczak odpowiednio przyrządzony może śmiało konkurować z nieśmiertelnym spaghetti.
Korzystając z nieobecności pani domu mogłam trochę poeksperymentować w kuchni. Na życzenie mojego taty miałam przygotować ryż i kurczaka “z czymś”. Żadne z nas nie miało ochoty na wycieczki do sklepu, więc musiałam bazować na produktach dostępnych w szafkach i lodówce. I tak powstało risotto curry z kurczakiem!
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 100g ryżu (u mnie basmati),
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
- szklanka bulionu z kury,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki curry,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- łyżka oleju.
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni dodając curry. Kroimy drobno cebulę, siekamy czosnek i smażymy na oleju w woku albo dużej patelni. Kiedy się zeszklą, wrzucamy ryż i smażymy aż zrobi się przezroczysty. Po tym czasie dorzucamy podsmażonego kurczaka, zalewamy bulionem, dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem aż do zmięknięcia ryżu.
Przepis jest prosty, ale dość czasochłonny. Nie mniej jednak polecam spróbować, bo efekt wart jest poświęconego czasu 🙂