- przez Maggie
Szybkie posiłki są najlepsze, prawda? Ostatnimi czasy, kiedy myślę o czymś szybkim i prostym na obiad, mam w głowie mięso + warzywa + tortillę. Prostsza i szybsza do zrobienia jest już chyba tylko sałatka.
Zamiast tradycyjnej zawijanej tortilli gości u mnie na stole coraz częściej quesadilla. Przepis na quesadillę w dwóch wersjach pojawił się na blogu już 6 lat temu (jak ten czas leci!), a dzisiaj czas na moją ulubioną wersję.
Spis treści artykułu
ToggleQuesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową
Course Obiad
Keyword cebula, cytryna, kurczak, pierś z kurczaka, pomidor, quesadilla, tortilla, zielona pietruszka
Prep Time 10 minutes minutes
Total Time 10 minutes minutes
Servings 1 osoba
Author Maggie
Equipment
- patelnia
Ingredients
Nadzienie
- 150 g piersi z kurczaka
- 100 g sera żółtego
Salsa
- 1 pomidor mały
- 1 cebula mała
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
Instructions
Salsa
- Obierz cebulę i umyj pomidora oraz kolendrę.
- Cebulę, pomidora i kolendrę drobno posiekaj.
- Całość polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
Quesadilla
- Pokrój drobno kurczaka, przypraw i usmaż na odrobinie oleju.
- Odsącz z salsy nadmiar soku z cytryny i żelu z pomidora, dodaj płyn do kurczaka i odparuj. To game-changer zarówno jeśli chodzi o chrupkość dania ostatecznego, jak i smak kurczaka.
- Zetrzyj na tarce ser, a jeśli używasz sera w plastrach – pokrój go drobno.
- Rozgrzej suchą patelnię.
- Na patelni ułóż tortillę, a na jej połowę przełóż kolejno: ser, kurczaka, salsę i ser.
- Złóż tortillę i podsmaż z obu stron aż do rozpuszczenia sera i uzyskania pożądanej chrupkości placka.
Lubicie quesadille? Jakie są Wasze ulubione kombinacje?