Quesadilla

Długo prosiliście mnie o przepis na quesadillę, aż w końcu uległam i publikuję go poniżej. W gruncie rzeczy jest ona bardzo prosta do przyrządzenia, o ile mamy w domu placki tortilli. Jeśli nie, na blogu znajdziecie przepis na domowe tortille, co jest oczywiście o wiele zdrowszym rozwiązaniem niż użycie kupnych.

Do quesadilli możecie wrzucić co tylko chcecie – owoce morza, pierś kurczaka, karkówkę, soję, soczewicę… Kiedy robiłam zdjęcia do tego wpisu, wypełniałam tortille krewetkami dla siebie i piersią z kurczaka dla mojego narzeczonego. Zachęcam Was jednak do eksperymentów 🙂

Spis treści artykułu

Składniki

  • tortille,
  • mięso, strączki, owoce morza, ryba…,
  • ser,
  • 2 pomidory,
  • średnia cebula,
  • sok z połowy limonki,
  • olej,
  • przyprawy (według uznania, u mnie mielony kmin rzymski, kolendra – liście i ziarna, tymianek, zioła prowansalskie, płatki ostrej papryki).

Przygotowanie

Przygotowujemy marynatę do mięsa/ryb/owoców morza: mieszamy olej z przyprawami, a następnie zalewamy nim „wkładkę” (mięso wcześniej kroimy w paski lub kostkę) i odstawiamy. Jeśli używamy strączków, musimy je wcześniej przygotować i zamiast robienia marynaty gotujemy je w wodzie z przyprawami.

Przygotowujemy salsę: drobno kroimy pomidora (usuwamy z niego nasiona i „żel”, w którym się znajdują) i cebulę, dodajemy liście kolendry, polewamy sokiem z limonki i mieszamy.

Ścieramy ser na grubych oczkach. Smażymy mięso (rybę, owoce morza).

Układamy na połowie tortilli: wkład, salsę, ser. Zamykamy tortillę składając ją na pół i podsmażamy na małym ogniu z obu stron aż do przyrumienienia placka i roztopienia się sera. Kroimy ją na trójkąty i voila!

Quesadilla gotowa 🙂

Z czym zrobicie swoją?

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja FitBody
Alicja FitBody
2 października 2014 21:01

Jeeeeenyyy, ale to megasmacznie wyglada, koniecznie musze zrobic 🙂

Agnes J.
Agnes J.
2 października 2014 23:25

Kocham takie jedzonko 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
3 października 2014 12:28

wygląda bosko! musze koniecznie wypróbować 🙂 również uwielbiam takie jedzonko 😉

aleksandraag
aleksandraag
3 października 2014 19:34

jak to smacznie wygląda! :))

Różowa Klara
Różowa Klara
3 października 2014 21:16

Lubię, lubię! Szczególnie z dużą ilością warzyw

E.
E.
4 października 2014 07:36

O kurcze aż moje ślinianki się obudzily. Smaka sobie zrobiłam. I chyba wiem co na obiad dzisiaj zrobię 😉

Jaspis
Jaspis
4 października 2014 09:36

Wygląda bardzo smakowicie, a co najważniejsze, raczej nie wychodzi poza moje kulinarne umiejętności 😀 A że ostatnio non stop chodzi za mną coś dobrego, a ja nie wiem co, to zaraz dodam sobie ten post do zakładek i myślę, że przy najbliższej okazji przepis wypróbuję 🙂

Elizabeth Lawess
Elizabeth Lawess
4 października 2014 10:21

Apetyczny przepis! 🙂 Chyba się na niego skuszę i zrobię w tym tygodniu 😀

oczyszczalnie
oczyszczalnie
4 października 2014 11:38

oj ale mi narobiłaś ochoty na to jedzonko ! 😀

Dietetyk
Dietetyk
9 października 2014 11:14

Gdyby tylko mi się chciało takie coś zrobić…

Aleksandra Kosarska
Aleksandra Kosarska
14 października 2014 19:38

Dziś wypróbowałam, mega! Czekam na więcej przepisów 🙂

trackback
Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową | I love how it feels! Fit blog
14 listopada 2020 21:46

[…] Zamiast tradycyjnej zawijanej tortilli gości u mnie na stole coraz częściej quesadilla. Przepis na quesadillę w dwóch wersjach pojawił się na blogu już 6 lat temu (jak ten czas leci!), a dzisiaj czas na […]