Owsianka trochę inaczej

Kiedy mam rano więcej czasu, szykuję na śniadanie nieco bardziej wyszukane potrawy niż standardowe trio: płatki owsiane + jogurt + owoce. Dzisiaj padło na placki owsiane, które były moim debiutem w tej wersji.

Placki są mocno białkowe, słodkie i bardzo sycące – idealne na śniadanie.
Ja polałam je jogurtem naturalnym i odrobiną miodu gryczanego – choć ten drugi składnik okazał się być całkowicie zbędnym, bowiem rodzynki i banan dodają wystarczającą ilość słodyczy.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • łyżka otrębów owsianych,
  • 1 dojrzały banan,
  • garść rodzynek,
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego.

Przygotowanie

Płatki i otręby zalewamy wodą i odstawiamy (najlepiej na noc), żeby wypłukać z nich nadmiar skrobii.
Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Dorzucamy kawałki banana, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy odsączone płatki i otręby, wsypujemy rodzynki, siemię i wszystko mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i kładziemy łyżką “ciasto”. Smażymy z dwóch stron.
Kleksy nie mogą być zbyt duże, bo placki rozwalą się przy przewracaniu.
Gotowe! 🙂

Wartości odżywcze / ilewazy.pl

Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę