- przez Maggie
Kiedy mam rano więcej czasu, szykuję na śniadanie nieco bardziej wyszukane potrawy niż standardowe trio: płatki owsiane + jogurt + owoce. Dzisiaj padło na placki owsiane, które były moim debiutem w tej wersji.
Placki są mocno białkowe, słodkie i bardzo sycące – idealne na śniadanie.
Ja polałam je jogurtem naturalnym i odrobiną miodu gryczanego – choć ten drugi składnik okazał się być całkowicie zbędnym, bowiem rodzynki i banan dodają wystarczającą ilość słodyczy.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 2 jajka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka otrębów owsianych,
- 1 dojrzały banan,
- garść rodzynek,
- 1-2 łyżki siemienia lnianego.
Przygotowanie
Płatki i otręby zalewamy wodą i odstawiamy (najlepiej na noc), żeby wypłukać z nich nadmiar skrobii.
Do miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy. Dorzucamy kawałki banana, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy odsączone płatki i otręby, wsypujemy rodzynki, siemię i wszystko mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i kładziemy łyżką “ciasto”. Smażymy z dwóch stron.
Kleksy nie mogą być zbyt duże, bo placki rozwalą się przy przewracaniu.
Gotowe! 🙂
Wartości odżywcze / ilewazy.pl |
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Smacznego!