- przez Maggie
Dziś przychodzę do Was z najszybszym i jednym z najsmaczniejszych “ciast”, jakie ostatnio próbowałam. Uwielbiam wszystko, co cytrynowe, pomarańczowe, mandarynkowe, limonkowe… i ogólnie cytrusowe. Dlatego też limonkowa tarta od razu trafiła na listę moich ulubionych deserów.
Ciasto nie wymaga pieczenia, ucierania, miksowania, ubijania ani innych pracochłonnych czynności. jedyne, co potrzebujemy do jego wykonania, to blender. Ja pomagam sobie dodatkowo młynkiem, którego używam do mielenia orzechów.
Tartę można przyrządzić również w wersji wegańskiej, zastępując miód stewią lub ksylitolem. Polecam tylko wcześniejsze zmielenie ich na puder.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 2 garści daktyli,
- 3/4 kubka orzechów włoskich (lub innych),
- 2 limonki,
- 2 avocado,
- 2 łyżeczki miodu (lub innego słodziku).
Przygotowanie
Zblendowałam daktyle na gładką masę i zmieliłam orzechy na pył. Połączyłam oba składniki i dokładnie wymieszałam. Formę (ja z braku małej formy do tarty użyłam lunchboxa 😉 ) wykleiłam powstałą masą i odstawiłam.
Avocado zblendowałam z miodem, skórką z 1 limonki i sokiem z 1,5 limonki. Polecam sok z limonki i słodzik dodawać stopniowo i w trakcie blendowania próbować masę. W razie czego zawsze można dodać miodu bądź soku.
Limonkową masę wyłożyłam na daktylowo-orzechowy spód – i to wszystko!
Tartę najlepiej przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor, a środek nie rozpłynie się.
Smacznego! 🙂
wygląda nieziemsko! muszę spróbować 😀
lubię takie proste przepisy 😀
sądząc po składnikach, to musi być pyszne !
Ojejku, ślinię się do zdjęcia tej tarty…
Świetny przepis! Na pewno zrobię niedługo coś podobnego. Wygląda bardzo apetycznie 🙂
O wow bardzo fajny przepis, do przetestowania 😀
Nie ma co się ślinić, tylko zrobić! 🙂
Oj jest, jest… 😀
Chyba wszyscy je lubimy 😉
Koniecznie! 🙂 I czekam na opinię 😉
Dajcie koniecznie znać jak smakowało! 🙂
Mam nadzieję, że trafi w Twój gust 🙂
Najlepszy crust ever! <3 Zapraszam na mojego bloga : takeyourbaggage.blogspot.com