- przez Maggie
Każda osoba zaczynająca ćwiczyć na pewno spotka się ze stwierdzeniem, że aby trening przyniósł efekty, należy jeść dużo białka. I właściwie nie ma co się czepiać tego twierdzenia, bo jest w nim kilka ziaren prawdy. Faktycznie, aby zapewnić organizmowi optymalne warunki do regeneracji, odpowiednia podaż białka jest bardzo ważna.
W zależności od rodzaju aktywności, płci, wieku, stażu treningowego i całej masy innych czynników, osoba aktywna fizycznie powinna spożywać od 1,2g do 2g białka na 1kg beztłuszczowej masy ciała. Jeśli zestawimy to z dietą przeciętnego Kowalskiego, to okazuje się, że większość z nas spożywa zbyt mało białka. Zaczynamy więc poszukiwania produktów zawierających białko.
Spis treści artykułu
ToggleW czym jest białko?
Wśród najpopularniejszych produktów zawierających białko na szczególne wyróżnienie zasługują jajka. Zawierają one komplet aminokwasów egzogennych (czyli takich, których nasz organizm sam nie wytworzy) o wysokiej bioprzyswajalności. W 100g jajka znajduje się 12,6g białka.
Kolejną grupą produktów, którą należy wymienić, kiedy mówimy o tym, w czym jest białko, jest mięso. Jest to na tyle szeroka kategoria, że ciężko tutaj uogólnić zawartość białka w mięsie. Waha się ona od kilkunastu do 20-kilku g w 100g surowego produktu. Szczegółowe dane dotyczące poszczególnych gatunków mięs zawarłam w tabeli w dalszej części posta.
Z białkiem niezaprzeczalnie kojarzą się nam również przetwory mleczne. Z rozmów i obserwacji wynika jednak, że większość Polaków ma mylne wyobrażenie o zawartości protein w produktach wytwarzanych z mleka. Większość osób jako źródło aminokwasów podaje jogurty, które zawierają ich naprawdę śladowe ilości. Tak naprawdę wartymi uwagi są jedynie żółte sery (nawet ponad 30g/100g), twarogi (17-19g/100g) i białko serwatkowe (izolat: ok. 90g/100g, koncentrat: ok. 70g/100g).
Nie należy również zapominać o nasionach, orzechach oraz roślinach strączkowych. Tutaj jednak zawartość białka może być skrajnie różna, więc najlepiej przedstawi to tabela.
Jakie produkty mają najwięcej białka?
Szczerze mówiąc, mam dylemat, jakie produkty ująć w zestawieniu. Spowodowane jest to tym, że suszone składniki siłą rzeczy będą miały lepszy stosunek ilości protein do 100g produktu. Postanowiłam więc stworzyć dwie tabele. W pierwszej ujmę produkty, które faktycznie zawierają najwięcej białka, natomiast w drugiej – najpopularniejsze jego źródła.
Co ma najwięcej białka?
Nazwa produktu | Zawartość białka /100g |
---|---|
Żelatyna | 86g |
Suszone białko jaja | 81g |
Gluten pszenny | 75g |
Suszone mięso belugi | 70g |
Suszony łosoś | 62g |
Skórki wieprzowe (przekąska) | 61g |
Spirulina (proszek) | 57g |
Odtłuszczona mąka orzechowa | 52g |
Niskotłuszczowa mąka sezamowa | 50g |
Odtłuszczona mąka sojowa | 47g |
Produkty zawierające białko
Nazwa produktu | Zawartość białka /100g |
---|---|
Parmezan | 42g |
Soja, surowe nasiona | 37g |
Łubin, surowe nasiona | 36g |
Nasiona dyni | 33g |
Ser Romano | 32g |
Mozzarella odtłuszczona | 32g |
Ser kozi twardy | 31g |
Anchois | 29g |
Ser szwajcarski | 28g |
Orzeszki ziemne | 28g |
Szynka wieprzowa | 28g |
Mleko w proszku | 26g |
Salami | 26g |
Soczewica, surowe nasiona | 26g |
Tuńczyk z puszki | 26g |
Cheddar | 25g |
Groszek zielony | 25g |
Czerwona fasola | 24g |
Pierś z kurczaka bez skóry | 23g |
Twaróg półtłusty | 18g |
Jeśli brakuje CI jakiegoś produktu w tabeli – daj znać w komentarzu lub mailowo. Uzupełnię lukę jak najszybciej.
Koniecznie napisz, w jaki sposób Ty dbasz o odpowiednią podaż protein. Które produkty są Twoimi ulubionymi?