
- przez Maggie
Jak już wiecie (a jeśli nie, to się dowiecie), jestem w trakcie eksperymentu, w który odstawiam mleko i jemu pochodne oraz drób – co jest niemalże jednoznaczne u mnie z odstawieniem mięsa w ogóle, bo rzadko w moim menu gościło ono w postaci innej niż kurczak. Do niedawna pozwalałam sobie na małe odstępstwo od tego postanowienia i używałam masła – średnio łyżeczkę dziennie – jednak znalazłam jego zamiennik, który co prawda nie jest podobny ani w smaku, ani w konsystencji, ale pieczywo nim posmarowane nie jest przynajmniej suche. A przy tym jest smaczny i zawiera sporo białka.
Mowa oczywiście o hummusie, o przepis na który mnie prosiliście pod jednym z ostatnich zdjęć, na którym pochwaliłam się zrobioną pastą. Jego wykonanie jest dość czasochłonne, a trwałość nie rzuca na kolana (dotarłam do źródeł mówiących o możliwości przechowywania go w lodówce przez dwa dni), ale warto spróbować choć raz go przyrządzić – a nuż chwyci Was za serce tak, jak mnie
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 150g cieciorki,
- 2 ząbki czosnku,
- 75g ziaren sezamu,
- 3-4 łyżki oliwy,
- szczypta soli.
Przygotowanie
Cieciorkę moczymy przez noc, a następnie gotujemy do miękkości. Sezam mielimy na gładką masę i dodajemy oliwy tak, aby powstała łatwo rozsmarowująca się pasta. Do blendera wrzucamy ugotowaną już cieciorkę, pastę z sezamu, czosnek, sól i blendujemy. W razie potrzeby dodajemy oliwy w takiej ilości, aby pasta nabrała konsystencji miękkiego masła. Gotowe!
Hummus nie tylko nadaje się do smarowania pieczywa, ale także jako dip
do placków, warzyw czy nachos. Ja polecam go szczególnie z połamanym
pieczywem pomidorowo-mozzarellowym z Rossmanna, które pokazywałam na
instagramie.
Z czym jeszcze byście go zjedli?
tyle czytałam o tym a teraz dopiero wiem co to ten hummus
uwielbiam ten smak!
jeszcze nigdy nie próbowałam ciecierzycy, można ją przygotować na tak wiele sposobów
nie rozumiem dlaczego jeszcze jej nie kupiłam 
Sezam trzeba wcześniej uprażyć na suchej patelni
uwielbiam humus :)niestety jest bardzo kaloryczny więc staram się go nie robić za często…
Ja już raz robiłam podobny hummus,ale dziś właśnie naszła mnie ochota żeby stworzyć coś cieciorkowego więc znów może będzie to ta pasta,dobrze trafiłaś:) Idę za chwilę moczyć cieciorkę:D
Tez tak słyszałam i II musze wypróbować
Jeszcze nigdy nie jadłam hummusu i ciecierzycy
hmmm tak mysle… chyba nigdy nie jadlam
uwielbiam hummus, przepyszny przepis
MMMMMMMMMmmmmmmmm
a dodaj też jajka do tego- wiesz jakie pyszne z jajuszkami? 
A ja jeszcze nie jadłam nigdy hummusa, ale mam chęć spróbować. A jaki to ma smak ? do czego podobny ?
Sprobj to sie przekonasz
jest specyficzny i ciezko go okreslic. Lekko gorzkawy, troche kwaskowaty, intensywny.
Mmmm pycha!
Niestety ale cieciorka zawuera goitrogeny ktorych osoby majace problemt z tarczyca powinnt unikac. Czesciowo sa unieczynniane w trakcie gotowania, pytanie tylko na ile jest to skuteczne?
Nigdy nie robilam hummusu sama, do tej pory jadlam tylko kupiony.
Mam nadziejeze pod koniec swojei eksperymentu dasz nam znac o wynikach? Ciekawa jestem co zaobserwujesz

Szczerze mowiac post o efektach w trakcie tez bedIe ciekawy
Ciągle się gdzieś ten hummus ostatnio pojawia, nigdy nie jadłam, może wypróbuję
To teraz czas go spróbować
Ja uwielbiam i smak, i konsystencję
Ja miałam ją w domu i leżała tak nieotwarta przez kilka ładnych miesięcy
A ja nie prażyłam i też wyszło
Ale to dobre kalorie
Smacznego!
Musisz to koniecznie nadrobić
Jak wyżej
Spróbuj koniecznie 
Też go pokochałam
Jakoś jajka w pastach do mnie nie przemawiają
No chyba że jest to pasta jajeczna 
Podobny zupełnie do niczego
Musisz spróbować 
Ja problemów z tarczycą nie mam i szczerze mówiąc o tym nie wiedziałam
Dam znać na pewno. A czy jest sens robić posta w trakcie – wątpię, bo pociągnę to jeszcze 1-2 tygodnie
Tak? A ja go nigdzie nie widziałam
Spróbuj koniecznie 