- przez Maggie
Dzisiejszy obiad był dla mnie wyzwaniem. Około południa zadzwoniła do mnie mama i kazała przyrządzić w parowarze piersi z kurczaka. “Znowu?” – pomyślałam. Nie przepadam za mięsem gotowanym na parze, nie potrafię go przyprawić. Dlatego postanowiłam zrobić coś innego niż zawsze i ucieszyłam się, kiedy w zamrażarce znalazłam mieszankę chińską “na patelnię”. Wiedziałam już wtedy co przyrządzić, więc wzięłam się do roboty 🙂
“Chińskie danie” ochrzczone tak przez moją babcię w swojej tradycyjnej recepturze zawiera piersi z kurczaka podsmażone na oleju i sos słodko-kwaśny ze słoika. Podajemy je zawsze z ryżem, białym ryżem.
Chcąc zrobić zdrowszą wersję musiałam porzucić tradycję na rzecz świeżych składników sosu i patelnię zamienić na parowar – tak powstał parowarowy sos słodko-kwaśny!
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
Sos:
- 3 pomidory,
- średnia cebula,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 plastry ananasa,
- łyżka musztardy,
- łyżka octu winnego,
- łyżka oleju,
- curry, słodka papryka, pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie.
Pozostałe:
- 3 piersi z kurczaka,
- paczka mrożonej mieszanki chińskiej.
Przygotowanie
Do parowarowego pojemnika (tego bez dziurek oczywiście) wlewamy łyżkę oleju (u mnie był olej z pestek winogron) i czekając aż się rozgrzeje kroimy w kostkę cebulę i uprzednio obrane pomidory. Cebulkę wrzucamy na olej i po 5 minutach dodajemy pomidory. Parujemy wszystko ok. pół godziny.
W międzyczasie kroimy ananasa (oczywiście świeżego!) w dość drobną kostkę i wyciskamy sok z cytryny. Oba te składniki łączymy ze sobą dodając musztardę, ocet i przyprawy (ja dałam po ok. łyżeczce każdej z nich, ziół znacznie więcej). Dodajemy do sosu.
Do osobnych pojemników wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka i warzywa. Parujemy jeszcze 35 minut.
Gotowy sos blendujemy lub rozgniatamy widelcem i łączymy z pozostałymi składnikami (jeśli jest zbyt wodnisty, to odlejcie przed blendowaniem trochę wody). Podajemy z ryżem.
Podana ilość składników spokojnie wystarczy dla czteroosobowej rodziny, u nas nawet jeszcze zostało 🙂
Waga | B | T | W | Bł | Energia | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
wszystkie produkty: | 2126 g | 151 g | 19,0 g | 92,35 g | b.d. | 1133,5 kcal | |
dla 100g: | 100 g | 7,1 g | 0,89 g | 4,34 g | b.d. | 53 kcal | |
Pomidor | 510 g | 4,6 g | 1,0 g | 18,4 g | 6,1 g | 77 kcal | |
Musztarda | 20 g | 0,7 g | 0,6 g | 2,4 g | 0,0 g | 18 kcal | |
Cebula | 80 g | 1,1 g | 0,3 g | 5,5 g | 1,4 g | 24 kcal | |
Ananas | 160 g | 0,6 g | 0,3 g | 21,8 g | 1,9 g | 86 kcal | |
Olej sezamowy | 6 g | 0,0 g | 6,0 g | 0,0 g | 0,0 g | 54 kcal | |
Pierś z kurczaka | 600 g | 129,0 g | 7,8 g | 0,0 g | 0,0 g | 594 kcal | |
Mieszanka chińska | 750 g | 15 g | 3 g | 44,25 g | b.d. | 280,5 kcal |
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować! 🙂
Spis fitblogów
W nadmiarze wolnego czasu postanowiłam stworzyć spis polskich fitblogów. Zdaję sobie sprawę z tego, że istnieje Spis blogów o odchudzaniu, ale jak sama nazwa wskazuje – gro z nich tworzą ludzie chcący pozbyć się zbędnych kilogramów. W spisie fitblogów znajdować się natomiast będą blogi stricte nastawione na zdrowy styl życia. Zapraszam więc do dodawania swoich (i nie tylko!) blogów 🙂