Bananowy placek

W tym tygodniu mam bzika na punkcie kolejnego śniadaniowego dania! Jestem pewna, że taki placek i Wam zasmakuje 🙂

Placek pojawia się tutaj już po raz trzeci. Debiutował w albumie Fotomenu, chwaliłam się nim w ostatnim podsumowaniu, a teraz chcę podzielić się z Wami przepisem.

Posiłek jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko minimum umiejętności kuchennych – obsługi patelni i blendera/widelca. Używamy tylko dwóch składników, a całość naładowana jest białkiem, a do tego dostarcza również węglowodanów i tłuszczy dzięki odpowiednim dodatkom. Na śniadanie jest to propozycja idealna!

Spis treści artykułu

Składniki

  • 2 jajka,
  • 1 banan,
  • garść owoców,
  • garść migdałów, orzechów, siemienia lnianego itp.,
  • łyżka jogurtu naturalnego.

Przygotowanie

Jajka wbijamy do pojemnika i dodajemy rozdrobionego banana. Wszystko blendujemy lub rozgniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. “Ciasto” wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obu stron. Usmażonego placka zdejmujemy z patelni, smarujemy jogurtem, posypujemy owocami i orzechami i gotowe! Smacznego 🙂

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 337 g 22,8 g 27,4 g 43,7 g 6,9 g 486 kcal
dla 100g: 100 g 6,8 g 8,1 g 13,0 g 2,0 g 144 kcal


Banan   120 g 1,2 g 0,4 g 28,2 g 2,0 g 114 kcal


Jajo  112 g 14,0 g 10,9 g 0,7 g 0,0 g 156 kcal


Jogurt naturalny  25 g 1,1 g 0,5 g 1,6 g 0,0 g 15 kcal


Borówki amerykańskie   50 g 0,5 g 0,0 g 7,0 g 1,0 g 29 kcal


Migdały  30 g 6,0 g 15,6 g 6,2 g 3,9 g 172 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę