- przez Maggie
W tym tygodniu mam bzika na punkcie kolejnego śniadaniowego dania! Jestem pewna, że taki placek i Wam zasmakuje 🙂
Placek pojawia się tutaj już po raz trzeci. Debiutował w albumie Fotomenu, chwaliłam się nim w ostatnim podsumowaniu, a teraz chcę podzielić się z Wami przepisem.
Posiłek jest szybki w przygotowaniu i wymaga tylko minimum umiejętności kuchennych – obsługi patelni i blendera/widelca. Używamy tylko dwóch składników, a całość naładowana jest białkiem, a do tego dostarcza również węglowodanów i tłuszczy dzięki odpowiednim dodatkom. Na śniadanie jest to propozycja idealna!
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 2 jajka,
- 1 banan,
- garść owoców,
- garść migdałów, orzechów, siemienia lnianego itp.,
- łyżka jogurtu naturalnego.
Przygotowanie
Jajka wbijamy do pojemnika i dodajemy rozdrobionego banana. Wszystko blendujemy lub rozgniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. “Ciasto” wylewamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na małym ogniu z obu stron. Usmażonego placka zdejmujemy z patelni, smarujemy jogurtem, posypujemy owocami i orzechami i gotowe! Smacznego 🙂