Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie pomidorowym

Nie lubię pomidorów w innej wersji niż surowe, ale w poniedziałek były to jedyne warzywa, które mogłam dodać do obiadu. Surowe by nie przeszły w tym przepisie, więc nastawiając się już powoli na brak obiadu z ciężkim sercem dorzuciłam go do kurczaka. I przeżyłam szok, bo “zjadliwe” to zdecydowanie najłagodniejsze określenie, które przychodzi mi do głowy. Danie jest tak proste i tak smaczne, że przepis powtórzyłam następnego dnia i na pewno zrobię to jeszcze nie raz.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 pomidor,
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego,
  • 3 plastry sera (u mnie mozzarella),
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie,
  • ostra papryka.

Przygotowanie

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą (ok. 150 ml) i dusimy. W tym czasie kroimy pomidora (im drobniej tym lepiej) i siekamy czosnek). Kiedy woda wyparuje, a przyprawy przylgną do kurczaka, dorzucamy pomidory, czosnek i znów dolewamy odrobinę wody (ok. 50 ml). Po niemal zupełnym wyparowaniu wody na patelnię wrzucamy makaron i przykrywamy serem, mieszając do jego roztopienia. Gotowe!

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 520 g 71,7 g 12,2 g 75,6 g 8,2 g 696 kcal
dla 100g: 100 g 13,8 g 2,3 g 14,5 g 1,6 g 134 kcal
Pierś z kurczaka  200 g 43,0 g 2,6 g 0,0 g 0,0 g 198 kcal
Makaron świderki  100 g 15,2 g 1,3 g 68,0 g 6,2 g 345 kcal
Ser mozzarella  50 g 12,0 g 8,0 g 1,5 g 0,0 g 127 kcal
Pomidor  170 g 1,5 g 0,3 g 6,1 g 2,0 g 26 kcal

Często robicie takie “coś z niczego” w kuchni? Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę