Tarta ze szpinakiem (low carb)

Jest cała masa potraw, które lubię, uwielbiam i takich, za które dałabym się pokroić. Tarta szpinakowa należy do tej ostatniej grupy. Chrupiące ciasto, szpinak, feta i aromat masła… Na samą myśl cieknie mi ślinka 😉
Chociaż do tej pory nie udało mi się jeszcze do końca uregulować diety (myślę, że najlepszym dla mnie sposobem będzie po prostu rozpisanie jadłospisu i zrobienie pod niego list zakupów, ale niestety “szewc bez butów chodzi” i póki co skupiam się na menu moich podopiecznych), to coraz więcej czasu spędzam w kuchni i znowu zaczynam czuć radość z gotowania i kombinowania ze składnikami. Efektem jednego z takich eksperymentów była tarta ze szpinakiem, fetą i serem pleśniowym lazur. Smak, konsystencja i tekstura ciasta były niemalże identyczne jak w tradycyjnej tarcie, więc zakochałam się w niej z miejsca i mam nadzieję, że Wy po wypróbowaniu przepisu również to zrobicie 😉

Makro całości: 1750 kcal, 123 g białka, 121 g tłuszczu i 36 g węglowodanów. Podane wartości są szacunkowe!

Spis treści artykułu

Składniki

Ciasto

  • 200 g twarogu,
  • 2 małe lub 1 duże jajko,
  • 4 łyżki otrębów,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie, ja dodaję je do wszystkiego :D),
  • sól, pieprz.
Farsz
  • 350 g mrożonego szpinaku (może być też świeży),
  • 5 łyżek śmietany,
  • 100 g sera feta,
  • 75 g sera pleśniowego lazur (opcjonalnie),
  • 80 g sera żółtego lub mozzarelli,
  • 20 g masła klarowanego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszałam rękami (to ważne! nie można użyć blendera, bo ciasto będzie zbyt lejące) i wykleiłam nim formę. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (termoobieg) na 25 minut. Należy co jakiś czas sprawdzać, czy ciasto się nie przypala, w razie potrzeby można też trzymać dłużej. Moje było trochę miękkie na łączeniu brzegu ze spodem, więc warto dać tam cieńszą warstwę masy.

W międzyczasie przygotowałam farsz. Na patelni rozpuściłam masło klarowane i delikatnie podsmażyłam na nim czosnek. Kiedy się zeszklił, wrzuciłam szpinak, a po jego roztopieniu dodałam śmietanę, fetę i ser pleśniowy. Kiedy wszystko ładnie się połączyło, przyprawiłam farsz i przełożyłam go do tarty. Na wierzchu ułożyłam plasterki sera i całość włożyłam jeszcze na chwilę do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Gotowe! 🙂



Oczywiście przepisu na samo ciasto możecie użyć do każdego rodzaju tarty i zrobić ją również na słodko. W jakiej wersji najchętniej byście jej spróbowali? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę