- przez Maggie
Największa impreza roku przed nami! Jak zamierzacie spędzić sylwestrową noc? Z pewnością część z Was wybiera się na domówki albo, tak jak ja, organizuje imprezy u siebie. I jak to zazwyczaj w takich sytuacjach bywa, nie tylko nie mamy co na siebie włożyć, ale spędzamy długie godziny nad zastanawianiem się, czym poczęstować gości.
Dziś przygotowałam dla Was spis potraw, które robi się szybko (więc bez problemu zdążycie jeszcze coś przygotować) i są naprawdę zdrowe. A co najważniejsze – na pewno posmakują Waszym gościom.
Zacznę od kilku nowych pomysłów, a następnie podrzucę parę linków do już opublikowanych receptur na dania, które świetnie sprawdzą się na imprezie sylwestrowej.
Spis treści artykułu
ToggleMini-tortille
Składniki
- placki tortilli,
- twarożek+łosoś wędzony na zimno+koperek,
- pierś z kurczaka+por,
- mięso mielone+kukurydza+chilli+ser żółty
Przygotowanie
Wersja 1: tortillę smarujemy twarożkiem wymieszanym z koperkiem, układamy na nim plastry łososia i zawijamy.
Wersja 2: drobno posiekanego pora podsmażamy na oleju. Kiedy zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i również smażymy. Miksujemy oba składniki na gładką pastę, smarujemy nią tortille i zawijamy.
Wersja 3: Na patelni podsmażamy mięso mielone z chilli. Ścieramy ser na grubych oczkach tarki. Na tortilli układamy mięso, posypujemy obficie kukurydzą i startym serem. Jeśli nie rozpuści się od razu, zawijamy tortillę i zapiekamy chwilę w piekarniku, aby wszystko w środku się połączyło.
Następnie kroimy wszystkie tortille w pierścienie o szerokości ok. 3 cm. Oczywiście farsz jest sprawą indywidualną, to tylko kilka moich propozycji.
Gotowe wyglądają mniej więcej tak (na zdjęciu wersja naleśnikowa z sałatą i tuńczykiem):
Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika I love how it feels (@ilovehowitfeels)
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Składniki
- pęczek selera naciowego,
- dwa wędzone uda bądź piersi kurczaka,
- ok. 150-200g suszonej żurawiny,
- opakowanie płatków migdałowych,
- jogurt grecki (albo jogurt+majonez),
- 3-4 ząbki czosnku,
- kilka liści bazylii (może być suszona),
- sól, pieprz.
Przygotowanie
Selera myjemy i kroimy w drobne plasterki. Solimy go i odstawiamy, aby zmiękł.
Przygotowujemy sos: do jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i pieprz. Mieszamy i odstawiamy, aby smaki sobą przeszły.
W międzyczasie obieramy i drobno kroimy wędzone mięso kurczaka.
Po około godzinie miękki już seler płuczemy i przekładamy do miski. Dodajemy kurczaka, żurawinę, płatki migdałowe i polewamy sosem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny, aby sałatka się przegryzła.
Calzone
Składniki
- mąka (dowolna, ja robię z żytniej typ 750),
- ciepła woda,
- drożdże,
- oliwa,
- sól,
- odrobina miodu,
- farsz (u mnie kurczak, kukurydza, oliwki, ser).
Przygotowanie
Robimy drożdżowy rozczyn: pół kostki drożdży (na 0,5 kg mąki), pół łyżeczki miodu, odrobina ciepłej wody i 2-3 łyżki mąki. Odstawiamy go na kilka minut, aż zacznie pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę (w proporcjach około 3:1, później zawsze można dolać) i oliwę (około 3 łyżek na 0,5 kg mąki) i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na okrągło – jak na normalną pizzę albo jak na pierogi, to zaważy na rozmiarach pojedynczych sztuk – i układamy na jego połowie składniki. Drugą połową ciasta przykrywamy farsz i łączymy brzegi.
Możemy odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto będzie wtedy bardziej puszyste. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni.
Zanim przejdę do archiwalnych przepisów, chciałabym Wam życzyć w Nowym Roku przede wszystkim odwagi. Odwagi do wprowadzania w swoje życie zmian, do próbowania nowych rzeczy i wychodzenia poza swoją strefę komfortu. Pamiętajcie – lepiej żałować, że się coś zrobiło, niż że się nigdy nie spróbowało.
Do siego roku! 🙂
wybacz, umknęło mi… Szczęśliwego Nowego Roku Kochana! Dużo zdrowia, miłości, radości, siły i motywacji na spełnianie wszystkich marzeń i realizowanie celów 🙂 Niech ten rok będzie jeszcze lepszy! :* :*
i to się nazywa sylwester 😀 ja nigdzie nie idę wieczorem, więc jeść będę tak jak każdego innego dnia 😉 nie przygotowuję sobie nic specjalnego 🙂 ewentualnie wieczorem narobię sobie pancakes na kolacje, ot tak zaszaleję hahaha 😀
no muszę jeszcze raz Ci to napisać, ale ten nagłówek jest super! nie mogę się napatrzeć 😀 pasuje idealnie 🙂
Ja jakoś nie lubię Sylwestra, co prawda idziemy do znajomych ale bardziej dla dzieci;) Z przekąsek zrobiłam sakiewki z ciasta francuskiego: jedne ze szpinakiem, drugie z kabanosem i goudą. Jeden dzień z poluzowaną dietą moze być;)
Wszystkiego co najpiękniejsze w Nowym Roku!!!
Same dobroci 🙂 Ja na dziś przygotowałam sałatkę meksykańską w wersji o wiele smaczniejszej niż z majonezem 😛 Szczęścia i radości w Nowym Roku! 🙂 :***
Cieszę się strasznie, że tak Wam się podoba 🙂 Mam nadzieję, że Twój równie mocno przypadnie Ci do gustu 😉
Mimo wszystko szampańskiej zabawy, Kochana! :* Sama też możesz poszaleć 🙂
Dziękuję! :*
Zawsze to jakaś rozrywka 🙂
Też myślałam o czymś z ciasta francuskiego, ale wiem, że zostałaby później góra tego jedzenia, dlatego zrobiłam mało, ale dobrej szamy 🙂
Dziękuję! :*
Hmm, nie jadłam nigdy meksykańskiej – jak się ją robi? 😉
Dziękuję! :*
Oj, z chęcią bym wpadła na imprezę z takim menu 🙂
Zapraszam następnym razem 🙂
Same pyszności 🙂 taki Sylwester to sama przyjemność dla podniebienia 🙂