Razowe piernikowe pancakes

Obiecałam wrzucić przepis na pancakes, w których zakochałam się ostatnio bez pamięci – oto i on. Ostatnio jem je na śniadania na zmianę z jajkami na półmiękko i nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Jak zwykle czekam na opinie po wypróbowaniu przepisu!
Zajrzyjcie też na bloga Agaty, która już przetestowała to danie i przy okazji zrobiła o wiele ładniejsze zdjęcia 😉

Pancakes możemy jeść solo, z dodatkiem dżemów lub musów owocowych (u mnie po prawej jabłkowo-mandarynkowy, natomiast na górze jabłkowo-ananasowy), jogurtu i świeżych owoców, a idealne byłyby zapewne z syropem klonowym. Sama muszę się za nim rozejrzeć.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie),
  • przyprawa do piernika (ilość wedle uznania).

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy w miseczce aż uzyskamy dość gęstą masę. Wylewamy ją na patelnię kształtując placki – ja dawałam 2 łyżki ciasta na jednego pancake. Smażymy z obu stron po ok. 1,5-2 minuty. Gotowe!

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 356 g 31,1 g 11,8 g 93,6 g 8,7 g 606 kcal
dla 100g: 100 g 8,7 g 3,3 g 26,3 g 2,4 g 170 kcal
Mąka pszenna pełnoziarnista 130 g 18,3 g 3,0 g 85,0 g 8,7 g 441 kcal
Jajo 56 g 7,0 g 5,4 g 0,3 g 0,0 g 78 kcal
Mleko 2 % 170 g 5,8 g 3,4 g 8,3 g 0,0 g 87 kcal

Czekam na Wasze opinie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę