- przez Maggie
Długi czas zastanawiałam się, czy owsiane śniadania muszą być jadane na słodko. Jakiś czas temu na którymś z blogów widziałam przepis na owsiankę z chilli, ale nie zapisawszy sobie strony nie potrafiłam go odtworzyć. Moja wyobraźnia i zmysł kulinarny miały więc szerokie pole do popisu.
Otworzyłam lodówkę, ujrzałam jajka, mozzarellę w plasterkach, łososia – i już wiedziałam, co zrobię.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- 2 jajka,
- 2 plastry mozzarelli,
- łyżeczka oleju z pestek winogron,
- wędzony łosoś,
- szczypiorek,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz,
- oregano.
Przygotowanie
Płatki i otręby zalewamy wodą i moczymy najlepiej przez całą noc, rano odsączamy.
Roztrzepujemy jajka w miseczce, dodajemy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i oregano, mieszamy. Dorzucamy płatki, otręby i mozzarellę, ponownie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką powstałą masę i smażymy z obu stron. Placki nie mogą być duże, bo przerwą się w trakcie odwracania.
Na usmażone placki kładziemy kawałki łososia i całość posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!
Wartości odżywcze
ilewazy.pl |
Placki są bardzo sycące, podane proporcje powinny wystarczyć dla dwóch osób – ja miałam je na dwa posiłki.
Jeśli wypróbujecie ten przepis, dajcie znać, czy danie Wam smakowało 😉
Macie inne pomysły na niesłodką owsiankę?