Naleśniki z kurczakiem i porami

Kto z nas nie lubi naleśników? Ja je uwielbiam, dlatego nie ma szans, żebym z nich zrezygnowała! Przyrządzam je jednak z pełnoziarnistej mąki i smażę bez tłuszczu, którego niewielką ilość dodaję później do farszu.
Moimi ulubionymi naleśnikami były do tej pory te z pokrojonymi w kostkę owocami i jogurtem, ale ten przepis, który zaprezentuję Wam dzisiaj, zdecydowanie zsunął je na dalszy plan. Przepis pochodzi z fanpage’a Przepisy fit i został przez mnie tylko nieznacznie zmodyfikowany.

Procesu przygotowywania naleśników nie będę przedstawiać, bo zrobić je potrafi każdy.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 por,
  • 1 łyżka ostrej musztardy (ja dałam sarepską),
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek.

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Myjemy również pora i kroimy go w półplasterki. Kurczaka smażymy bez tłuszczu, aż białko się zetnie. Dodajemy pora, musztardę i odrobinę wody i dusimy wszystko kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy farsz do miski, dodajemy tłuszcz i możemy wszystko zblendować. W takiej postaci znacznie łatwiej się go nakłada i je, ale niezblendowany wygląda dużo atrakcyjniej – tak więc tutaj wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie osiągnąć.

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 320 g 45,7 g 13,5 g 7,5 g 2,4 g 328 kcal
dla 100g: 100 g 14,3 g 4,2 g 2,3 g 0,8 g 103 kcal


Pierś z kurczaka  200 g 43,0 g 2,6 g 0,0 g 0,0 g 198 kcal


Por  90 g 2,0 g 0,3 g 5,1 g 2,4 g 22 kcal


Musztarda  20 g 0,7 g 0,6 g 2,4 g 0,0 g 18 kcal


Olej lniany  10 g 0,0 g 10,0 g 0,0 g 0,0 g 90 kcal

Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis i… smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę