- przez Maggie
Zgodnie z Waszymi prośbami, zamieszczam przepis na nadziewane jabłka. Są one trochę czasochłonne, ale robi się je bardzo prosto, więc każdy powinien sobie z tym poradzić.
Warto poświęcić te 20 minut na ich przygotowanie, tym bardziej że można robić je hurtowo – i tak szybko znikną 😉
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 9 jabłek,
- 2 łyżki miodu,
- 1,5 łyżki cynamonu,
- pół paczki płatków migdałowych;
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżki masła.
Przygotowanie
Mąkę, jajko i masło mieszamy ręką w misce i odstawiamy na ok. 15 min. do zamrażarki. Opcjonalne można dodać cynamon lub miód/słodzik.
Z jabłek wydłubujemy łyżeczką środek, zostawiając brzeg grubości ok. 1 cm. Wybieramy pestki i gniazda nasienne, a resztę blendujemy z miodem i cynamonem. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy łyżką. Powstałą masą nadziewamy jabłka.
Z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i układamy na jabłkach przykrywając farsz.
Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i jemy 🙂
Przybliżone wartości odżywcze dla 1 porcji:
Waga | B | T | W | Bł | Energia | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
wszystkie produkty: | 208 g | 3,4 g | 5,3 g | 36,2 g | 5,5 g | 194 kcal | |
dla 100g: | 100 g | 1,6 g | 2,5 g | 17,4 g | 2,6 g | 93 kcal | |
Jabłko | 180 g | 0,5 g | 0,4 g | 24,8 g | 4,3 g | 94 kcal | |
Miód | 8 g | 0,0 g | 0,0 g | 6,4 g | 0,0 g | 26 kcal | |
Płatki migdałowe | 6 g | 1,3 g | 3,1 g | 0,6 g | 0,6 g | 35 kcal | |
Mąka orkiszowa 1850 | 7 g | 0,8 g | 0,2 g | 4,4 g | 0,6 g | 22 kcal | |
Jajo | 6 g | 0,8 g | 0,6 g | 0,0 g | 0,0 g | 8 kcal | |
Masło klarowane | 1 g | 0,0 g | 1,0 g | 0,0 g | 0,0 g | 9 kcal |
Takie jabłka idealnie zastępują słodycze, ponadto są bardzo zdrowe i rozgrzewające dzięki dodatkowi cynamonu. Smacznego! 🙂