Nadziewane jabłka pod kruchą pierzynką

Zgodnie z Waszymi prośbami, zamieszczam przepis na nadziewane jabłka. Są one trochę czasochłonne, ale robi się je bardzo prosto, więc każdy powinien sobie z tym poradzić.
Warto poświęcić te 20 minut na ich przygotowanie, tym bardziej że można robić je hurtowo – i tak szybko znikną 😉

Składniki

  • 9 jabłek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1,5 łyżki cynamonu,
  • pół paczki płatków migdałowych;
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżki masła.

Przygotowanie

Mąkę, jajko i masło mieszamy ręką w misce i odstawiamy na ok. 15 min. do zamrażarki. Opcjonalne można dodać cynamon lub miód/słodzik.
Z jabłek wydłubujemy łyżeczką środek, zostawiając brzeg grubości ok. 1 cm. Wybieramy pestki i gniazda nasienne, a resztę blendujemy z miodem i cynamonem. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy łyżką. Powstałą masą nadziewamy jabłka.
Z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i układamy na jabłkach przykrywając farsz.
Całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie i jemy 🙂

Przybliżone wartości odżywcze dla 1 porcji:

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 208 g 3,4 g 5,3 g 36,2 g 5,5 g 194 kcal
dla 100g: 100 g 1,6 g 2,5 g 17,4 g 2,6 g 93 kcal
Jabłko 180 g 0,5 g 0,4 g 24,8 g 4,3 g 94 kcal
Miód 8 g 0,0 g 0,0 g 6,4 g 0,0 g 26 kcal
Płatki migdałowe 6 g 1,3 g 3,1 g 0,6 g 0,6 g 35 kcal
Mąka orkiszowa 1850 7 g 0,8 g 0,2 g 4,4 g 0,6 g 22 kcal
Jajo 6 g 0,8 g 0,6 g 0,0 g 0,0 g 8 kcal
Masło klarowane 1 g 0,0 g 1,0 g 0,0 g 0,0 g 9 kcal

Takie jabłka idealnie zastępują słodycze, ponadto są bardzo zdrowe i rozgrzewające dzięki dodatkowi cynamonu. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę