- przez Maggie
Doskonale wiem, czym jest poranny pośpiech, dlatego przepisy na szybkie śniadania są dla mnie na wagę złota. Pamiętam, że jeszcze 2-3 lata temu robiłam w mikrofalówce szybkie ciasto czekoladowe, więc postanowiłam lekko ten przepis “uzdrowić” i tak powstały “mikrofalówkowe” babeczki 🙂 Ich wykonanie zajmuje 3 minuty, a znikają jeszcze szybciej!
Wbrew tytułowi możemy je jeść także jako przekąskę czy deser, świetnie sprawdzają się w tej roli.
Są szybkie, proste, pyszne i zdrowe – mają wszystko to, czego w posiłkach szukam. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują 🙂
Do środka można dorzucić nieco siemienia lnianego lub pokruszonych orzechów/migdałów.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 1 jajko,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- garść owoców (u mnie maliny),
- opcjonalnie odrobina jakiegoś “dosładzacza” (jeśli użyjecie banana, słodzik nie będzie potrzebny, ja dodałam syropu z agawy).
Przygotowanie
Do dużej szklanki (najlepiej większej niż u mnie, w przeciwnym wypadku czeka Was mycie mikrofalówki) lub kubka wsypujemy płatki, dodajemy jajko i słodzik i dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce i w zależności od upodobania mieszamy całość lub tylko lekko wgniatamy je w masę. Wstawiamy do mikrofalówki na ok. 2 minuty, czekamy aż ostygnie i zajadamy! 🙂
Robiliście kiedyś ciasta z mikrofalówki? Dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis 🙂