Ekspresowa śniadaniowa babeczka

Doskonale wiem, czym jest poranny pośpiech, dlatego przepisy na szybkie śniadania są dla mnie na wagę złota. Pamiętam, że jeszcze 2-3 lata temu robiłam w mikrofalówce szybkie ciasto czekoladowe, więc postanowiłam lekko ten przepis “uzdrowić” i tak powstały “mikrofalówkowe” babeczki 🙂 Ich wykonanie zajmuje 3 minuty, a znikają jeszcze szybciej!
Wbrew tytułowi możemy je jeść także jako przekąskę czy deser, świetnie sprawdzają się w tej roli.

Są szybkie, proste, pyszne i zdrowe – mają wszystko to, czego w posiłkach szukam. Mam nadzieję, że i Wam zasmakują 🙂
Do środka można dorzucić nieco siemienia lnianego lub pokruszonych orzechów/migdałów.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 1 jajko,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • garść owoców (u mnie maliny),
  • opcjonalnie odrobina jakiegoś “dosładzacza” (jeśli użyjecie banana, słodzik nie będzie potrzebny, ja dodałam syropu z agawy).

Przygotowanie

Do dużej szklanki (najlepiej większej niż u mnie, w przeciwnym wypadku czeka Was mycie mikrofalówki) lub kubka wsypujemy płatki, dodajemy jajko i słodzik i dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce i w zależności od upodobania mieszamy całość lub tylko lekko wgniatamy je w masę. Wstawiamy do mikrofalówki na ok. 2 minuty, czekamy aż ostygnie i zajadamy! 🙂

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 164 g 11,5 g 7,8 g 35,6 g 7,0 g 233 kcal
dla 100g: 100 g 7,0 g 4,8 g 21,7 g 4,3 g 142 kcal

Płatki owsiane górskie  30 g 3,6 g 2,2 g 20,8 g 2,1 g 110 kcal

Jajo  56 g 7,0 g 5,4 g 0,3 g 0,0 g 78 kcal

Maliny  70 g 0,9 g 0,2 g 8,4 g 4,7 g 20 kcal

Syrop z agawy  8 g 0,0 g 0,0 g 6,1 g 0,2 g 25 kcal

Robiliście kiedyś ciasta z mikrofalówki? Dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę