Domowa tortilla

Dzisiejszy wpis jest chyba najbardziej przez Was oczekiwanym, a jeśli nie, to na pewno znajduje się w ścisłej czołówce 😉 Przepis na pełnoziarnistą tortillę obiecałam opublikować kilka dobrych miesięcy temu, ale od tamtej pory tortilli po prostu nie robiłam i najzwyczajniej w świecie nie mogłam zrobić zdjęć do wpisu. Dziś natomiast miałam nieodpartą ochotę na tortille z krewetkami, które zabrałam do pracy, nadarzyła się więc okazja do sfotografowania procesu przygotowywania placków.

Wspomniałam, że miał to być przepis na tortille w wersji pełnoziarnistej, ale tak naprawdę wyjdą one smaczne z każdego rodzaju mąki. Moje dzisiejsze placki robiłam z mąk kukurydzianej i gryczanej zmieszanych w stosunku 2:1. Próbowałam także przygotowywania z mąki pszennej pełnoziarnistej, i pszennej z pełnego przemiału – z każdą z nich wychodziły pyszne.

Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 3 tortilli.

Spis treści artykułu

Składniki

  • szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (ok. 80 stopni),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy do nich wodę i wyrabiamy ciasto tak, aby było plastyczne. Kiedy tak się stanie, dodajemy oliwę i zagniatamy razem z nią. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na co najmniej 30 minut.
Kiedy masa odpocznie, dzielimy ją 3 równe części i formujemy kulki, które rozwałkowujemy.

Moje rady: aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, blatu czy wałka, możemy je umieścić między dwoma płatami folii lub po prostu w reklamówce “jednorazówce” i przez nią rozwałkowywać. Aby ułatwić sobie przenoszenie placków na patelnię i uniknąć ich rozerwania, można układać je warstwowo rozdzielając listkami ręcznika papierowego.
Rozwałkowane płaty smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Gotowe! 🙂

Z czym zrobilibyście Wasze tortille? 🙂

PS Chcecie też przepis na szybką tortillę, robioną w 3 minuty? 😉

0 komentarzy do “Domowa tortilla

  1. U mnie najczęściej to tortilla z mięskiem/warzywami i serem a do tego sos z jogurtu naturalnego:)

    W 3 minuty? Dawaj:D

  2. mmm wygląda pysznie 😀 ja czekałam na ten wpis bardzo 😀 z pewnością taką zrobię 😉 jeszcze nie wiem z czym ją przyrządzę, ale na pewno będzie pyszna 🙂

  3. W mojej kuchni mięska jako takiego już dawno nie było 🙂 Jedynie kiedy je jem, to kiedy ktoś mi je zrobi. Stawiam na ryby 🙂

    Ano 😉 To dam za niedługo 😀

  4. Ale się tutaj zmieniło od kiedy ostatni raz odwiedziłam bloga! Zdecydowanie na plus, poprzedni wygląd był przytłaczający, za dużo niebieskiego 🙂 Teraz jest tak ładnie i przejrzyście, dokładnie tak jak lubię! No i oczywiście super przepis, wypróbuję skoro taki szybki 😀

  5. Zapisuję w zakładkach i przy najbliższej okazji zrobię – te ze sklepów to składowa tragedia. Kiedy jednak jeszcze kupowałam tortille, wypełniałam je kurczakiem, papryką, sałatą i serkiem wiejskim. Mam ochotę na eksperymenty, więc pewnie niedługo wymyślę jakiś nowy zestaw. Ślinka mi pociekła patrząc na Twoje zdjęcia!

  6. Ostatnio właśnie sobie uświadomiłam, że przejście na dietę bezglutenową wiąże się z tym, że placki do tortilli też będę musiałą sama smażyć 🙂 Ale uwielbiam, więc na pewno będę to robić 😀

    Zapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem o tematyce zdrowego trybu życia i kosmetyków 🙂
    http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/

  7. Tak, to prawda :/ Raz udało mi się trafić na w miarę możliwy skład w jakimś tygodniu lokalnym w Lidlu, ale to już było jakiś czas temu…
    Z serkiem wiejskim jeszcze nie jadłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę