Dlaczego warto jeść wątróbkę? + Przepis dla niejadków

Dlaczego warto jeść wątróbkę? + Przepis dla niejadków

Kiedy wrzuciłam na Instagram zdjęcie wątróbki z pytaniem, czy pamiętacie o spożywaniu podrobów, zdziwiłam się, że tak wiele osób nie lubi wątróbki. W dodatku na żywo również spotkałam całą masę osób, które nie wezmą jej do ust. Do tej pory nie wiem, co może ludziom w niej nie pasować, bo odpowiedzią na moje pytanie jest zazwyczaj „nie lubię i już” 😉

Jedną z takich osób był mój mąż, który teraz zajada się wątróbką, którą robię z przepisu mojej mamy i babci i który zaraz Wam zdradzę.

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

O tym, jak ważne w diecie są podroby, przekonałam się boleśnie parę tygodni temu, kiedy dzień w pracy zakończyłam krwotokiem z nosa, a kolejny przeleżałam w łóżku z osłabienia. Okazało się, że było to spowodowane niedoborami żelaza. Wtedy postanowiłam, że wątróbka będzie gościła w moim menu przynajmniej raz na 1,5 tygodnia.

Wątróbka jest bogata w witaminy A, B6, B12, kwas foliowy, żelazo i selen, czyli w większości w związki, których niedobory zdarzają się najczęściej.

Wątroba jednak ma również niechlubną opinię „śmietnika” organizmu i ciężko się z tym nie zgodzić. Dlatego też nie powinno się jej spożywać zbyt często i wybierać te najlepsze jakościowo. Jaką wątróbka jest najzdrowsza? Z drobiu wolnowybiegowego, królików, dziczyzny i ze zwierząt młodszych (cielęca, jagnięca).

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki (u mnie drobiowa),
  • 2 małe jabłka,
  • 0,5 cebuli,
  • Łyżka oleju,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej olej. W międzyczasie pokrój cebulę w półpiórka. Wrzuć ją na rozgrzaną patelnię i zeszklij. Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Dorzuć je na patelnię razem z wątróbką i duś pod przykryciem ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Wątróbka musi się ściąć, a jabłka uprażyć do miękkości.

Tak przygotowana wątróbka jest miękka, nie jest sucha, a jabłko idealnie równoważy jej goryczkę. Jeśli nie jesteś przekonany co do tego produktu – koniecznie wypróbuj ten przepis! Gwarantuję, że zmienisz zdanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę