- przez Maggie
Kasza gryczana do niedawna była jedyną, której nie potrafiłam przełknąć i na samą myśl o niej robiło mi się niedobrze. Na szczęście to się zmieniło i choć nadal nie zjem jej z gulaszem (którego notabene też nienawidzę), to pod postacią puddingu czekoladowego mogłabym pochłaniać ją codziennie 🙂
Robiąc swój pudding inspirowałam się przepisem podanym przez Dziewczynę informatyka. Zmodyfikowałam go jednak na swoje potrzeby – tak żeby było szybciej i bardziej czekoladowo. Jeśli i Wy macie problem z jedzeniem kaszy gryczanej (a wiem, że chociaż w tym nie jestem odosobniona), wypróbujcie koniecznie ten przepis. Zwróćcie tylko uwagę na to, żeby kasza nie była palona – ta ma intensywniejszy smak i nawet kakao tu nie pomoże 😉
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- szklanka kaszy gryczanej,
- szklanka wody,
- szklanka mleka,
- dojrzały banan,
- łyżka kakao,
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie
W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, wsypujemy kaszę i gotujemy ją na małym ogniu do wchłonięcia płynu co jakiś czas mieszając. Po jej ugotowaniu czekamy aż lekko ostygnie i wrzucamy ją do blendera z resztą składników. Miksujemy na gładką masę. Gotowe!
Taki pudding możemy podać z owocami zarówno świeżymi jak i suszonymi, muesli, “bitą śmietaną” z serka wiejskiego i banana, czy też czymkolwiek innym, co tylko Wam przyjdzie do głowy.
Smacznego 🙂
od razu zapisuję do przepiśnika! kaszę gryczaną uwielbiam, więc koniecznie muszę spróbować tego puddingu! 😀 na dodatek jest czekoladowe, a ja kocham wszystko, co czekoladowe 😀
Czekałam na niego 🙂
O ten przepis to mi się przyda:D Czekam jeszcze na fototydzień:)
bardzo ciekawa jestem smaku 😉
Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Jak wypróbujesz to koniecznie daj znać 🙂
Na przepis czy na to, aż Ci go przywiozę? 😀
Cieszę się 🙂
Kochana, fototydzień był w niedzielę 🙂
Jest czekoladowo-czekoladowy 🙂
I koniecznie napisz, jak smakował 🙂
MUSZĘ MUSZĘ to zrobić!! 🙂
Czekam na relację, jak już wypróbujesz 🙂
Gdybym tylko mogła jeść czekoladę :((
Muszę wpróbować ten przepis, uwielbiam kaszę, ale na słodko jeszcze nigdy nie przyrządzałam. Ciekawie to wygląda. 🙂
No czekałam aż zjawisz się z nim w moich drzwiach 😛
Wczoraj zrobiłam, smakuje rewelacyjnie 🙂 a na blogu zamiesiłam przepis http://natafit.blogspot.com/2014/07/zdrowy-deserek-pudding-gryczany.html 🙂
Dzięki za inspiracje 🙂
Cieszę się, że smakował 🙂
Zamiast kakao można dodać karob 🙂
A ja gryczanej wręcz nienawidzę… Za to w tym deserku jest przepyszna 🙂