Ciasto fasolowo-czekoladowe

Pisałam jakiś czas temu o mnogości jabłek, którymi postanowiły obdarować nas jabłonki pod domem. Żeby owoce te nie znudziły się zbyt szybko, próbuję przyrządzać je na różne sposoby, a nie tylko jeść w surowej postaci. Tutaj podawałam przepis na pieczone jabłka pd kruchą pierzynką, wkrótce opublikuję także sposób na jabłka z mikrofalówki, a póki co prezentuję ciasto fasolowe. Ten przepis inspirowany jest tym, który podała Agnes na swoim blogu, jednak zmodyfikowałam go na użytek własny.
Może on właściwie służyć jako bazowy “biszkopt” bez mąki. Ja dodawałam do niego zarówno przyprawę do piernika robiąc quasi-piernik, jak i kakao+jabłka, które to połączenie zaowocowało czekoladową szarlotką. Każda z tych propozycji była równie smaczna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania swoich wariacji 🙂
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga ucierania, brudzenia miksera i innych naczyń i sztućców kuchennych. Wystarczy miska i blender.

Spis treści artykułu

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki miodu,
  • banan,
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki kakao lub pół opakowania przyprawy do piernika,
  • jabłka (albo inne dodatki – opcjonalnie).

Przygotowanie

Jajka i uprzednio opłukaną fasolę blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy miód, banana i olej i blendujemy ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosypujemy proszek do pieczenia, kakao (lub inne przyprawy) i owoce i mieszamy łyżką – to zapobiegnie rozprzestrzenieniu się pyłu po całej kuchni. Ciasto wlewamy do formy (ja robiłam je w keksówce) i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie ciasto pieczone po raz pierwszy nie zdążyło wystygnąć 😉

Waga B T W Energia
wszystkie produkty: 950 g 68,9 g 80,0 g 158,6 g 23,6 g 1617 kcal
dla 100g: 100 g 7,3 g 8,4 g 16,7 g 2,5 g 170 kcal
Jajo 280 g 35,0 g 27,2 g 1,7 g 0,0 g 389 kcal
Czerwona fasola konserwowa 400 g 32,4 g 2,4 g 49,2 g 21,6 g 348 kcal
Miód 100 g 0,3 g 0,0 g 79,5 g 0,0 g 324 kcal
Banan 120 g 1,2 g 0,4 g 28,2 g 2,0 g 114 kcal
Olej rzepakowy 50 g 0,0 g 50,0 g 0,0 g 0,0 g 442 kcal

Dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis.
A może robiliście już podobne ciasto? Jakie są Wasze ulubione przyprawy i dodatki?

0 komentarzy do “Ciasto fasolowo-czekoladowe

  1. a jak jest z tą fasolą? puszka z zalewą ma 400gram , bez zalewy ma 240gram, to jak z kalorycznością? gdzieś kiedyś czytałam,że puszka fasoli ma coś ponad 200kcal, a nie 400 jak tutaj piszesz. Pytam z ciekawości i fajnie jakbyś mi odpisała. pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powrót na górę