- przez Maggie
Pisałam jakiś czas temu o mnogości jabłek, którymi postanowiły obdarować nas jabłonki pod domem. Żeby owoce te nie znudziły się zbyt szybko, próbuję przyrządzać je na różne sposoby, a nie tylko jeść w surowej postaci. Tutaj podawałam przepis na pieczone jabłka pd kruchą pierzynką, wkrótce opublikuję także sposób na jabłka z mikrofalówki, a póki co prezentuję ciasto fasolowe. Ten przepis inspirowany jest tym, który podała Agnes na swoim blogu, jednak zmodyfikowałam go na użytek własny.
Może on właściwie służyć jako bazowy “biszkopt” bez mąki. Ja dodawałam do niego zarówno przyprawę do piernika robiąc quasi-piernik, jak i kakao+jabłka, które to połączenie zaowocowało czekoladową szarlotką. Każda z tych propozycji była równie smaczna, dlatego zachęcam Was do wypróbowania swoich wariacji 🙂
Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga ucierania, brudzenia miksera i innych naczyń i sztućców kuchennych. Wystarczy miska i blender.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- puszka czerwonej fasoli,
- 4 łyżki miodu,
- banan,
- 5 jajek,
- 5 łyżek oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki kakao lub pół opakowania przyprawy do piernika,
- jabłka (albo inne dodatki – opcjonalnie).
Przygotowanie
Jajka i uprzednio opłukaną fasolę blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy miód, banana i olej i blendujemy ponownie do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosypujemy proszek do pieczenia, kakao (lub inne przyprawy) i owoce i mieszamy łyżką – to zapobiegnie rozprzestrzenieniu się pyłu po całej kuchni. Ciasto wlewamy do formy (ja robiłam je w keksówce) i pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie ciasto pieczone po raz pierwszy nie zdążyło wystygnąć 😉
Waga | B | T | W | Bł | Energia | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
wszystkie produkty: | 950 g | 68,9 g | 80,0 g | 158,6 g | 23,6 g | 1617 kcal | |
dla 100g: | 100 g | 7,3 g | 8,4 g | 16,7 g | 2,5 g | 170 kcal | |
Jajo | 280 g | 35,0 g | 27,2 g | 1,7 g | 0,0 g | 389 kcal | |
Czerwona fasola konserwowa | 400 g | 32,4 g | 2,4 g | 49,2 g | 21,6 g | 348 kcal | |
Miód | 100 g | 0,3 g | 0,0 g | 79,5 g | 0,0 g | 324 kcal | |
Banan | 120 g | 1,2 g | 0,4 g | 28,2 g | 2,0 g | 114 kcal | |
Olej rzepakowy | 50 g | 0,0 g | 50,0 g | 0,0 g | 0,0 g | 442 kcal |
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie ten przepis.
A może robiliście już podobne ciasto? Jakie są Wasze ulubione przyprawy i dodatki?
a jak jest z tą fasolą? puszka z zalewą ma 400gram , bez zalewy ma 240gram, to jak z kalorycznością? gdzieś kiedyś czytałam,że puszka fasoli ma coś ponad 200kcal, a nie 400 jak tutaj piszesz. Pytam z ciekawości i fajnie jakbyś mi odpisała. pozdrawiam.
Wydaje mi się, że nie będzie znacznie się różnić kalorycznością, bo ta zalewa to woda+sól, a to kalorii nie ma 🙂
czyli Twoje podliczenia są złe, tak? w przepisie masz "puszka fasoli" a liczysz ją jako 400 gram. wiec nie rozumiem. stad moje pytania.