- przez Maggie
Jakiś czas temu pokazywałam Wam zdjęcie zapiekanki, którą przy mojej niewielkiej pomocy przyrządził mój TŻ. Obiecałam Wam też wtedy przepis na nią i, choć z małym opóźnieniem, chcę się z tej obietnicy wywiązać. Mam nadzieję, że Wam również zapiekanka zasmakuje tak, jak nam.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 300g mięsa mielonego,
- 300g makaronu pełnoziarnistego (u nas kokardki),
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- 1 por,
- 6 plastrów żółtego sera,
- 2 łyżki ketchupu,
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie
Kroimy cebulę w piórka, pora w plasterki, marchew w kostkę, a paprykę w paski. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente według przepisu na opakowaniu.
Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę i dodajemy do niej mięso. Kiedy zacznie się ono już rumienić, przekładamy oba składniki do miski. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie resztę warzyw.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy 2 łyżki ketchupu (mój ulubiony to Kotlin: czosnek i bazylia), mieszamy z taką samą ilością wody (może być nawet odrobinę więcej, i tak makaron jeszcze trochę “wypije”) i dodajemy ziół prowansalskich – wedle uznania.
W brytfance układamy kolejno: makaron, warzywa, mięso i polewamy je sosem. Na wierzch kładziemy ser i całość przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Smacznego! 🙂