- przez Maggie
Kto z nas nie lubi naleśników? Ja je uwielbiam, dlatego nie ma szans, żebym z nich zrezygnowała! Przyrządzam je jednak z pełnoziarnistej mąki i smażę bez tłuszczu, którego niewielką ilość dodaję później do farszu.
Moimi ulubionymi naleśnikami były do tej pory te z pokrojonymi w kostkę owocami i jogurtem, ale ten przepis, który zaprezentuję Wam dzisiaj, zdecydowanie zsunął je na dalszy plan. Przepis pochodzi z fanpage’a Przepisy fit i został przez mnie tylko nieznacznie zmodyfikowany.
Procesu przygotowywania naleśników nie będę przedstawiać, bo zrobić je potrafi każdy.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 por,
- 1 łyżka ostrej musztardy (ja dałam sarepską),
- 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek.
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Myjemy również pora i kroimy go w półplasterki. Kurczaka smażymy bez tłuszczu, aż białko się zetnie. Dodajemy pora, musztardę i odrobinę wody i dusimy wszystko kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy farsz do miski, dodajemy tłuszcz i możemy wszystko zblendować. W takiej postaci znacznie łatwiej się go nakłada i je, ale niezblendowany wygląda dużo atrakcyjniej – tak więc tutaj wszystko zależy od tego, jaki efekt chcecie osiągnąć.
Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis i… smacznego! 🙂