- przez Maggie
Nie lubię pomidorów w innej wersji niż surowe, ale w poniedziałek były to jedyne warzywa, które mogłam dodać do obiadu. Surowe by nie przeszły w tym przepisie, więc nastawiając się już powoli na brak obiadu z ciężkim sercem dorzuciłam go do kurczaka. I przeżyłam szok, bo “zjadliwe” to zdecydowanie najłagodniejsze określenie, które przychodzi mi do głowy. Danie jest tak proste i tak smaczne, że przepis powtórzyłam następnego dnia i na pewno zrobię to jeszcze nie raz.
Spis treści artykułu
ToggleSkładniki
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 pomidor,
- 100 g makaronu pełnoziarnistego,
- 3 plastry sera (u mnie mozzarella),
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie,
- ostra papryka.
Przygotowanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, wrzucamy na patelnię, zalewamy wodą (ok. 150 ml) i dusimy. W tym czasie kroimy pomidora (im drobniej tym lepiej) i siekamy czosnek). Kiedy woda wyparuje, a przyprawy przylgną do kurczaka, dorzucamy pomidory, czosnek i znów dolewamy odrobinę wody (ok. 50 ml). Po niemal zupełnym wyparowaniu wody na patelnię wrzucamy makaron i przykrywamy serem, mieszając do jego roztopienia. Gotowe!
Waga | B | T | W | Bł | Energia | ||
---|---|---|---|---|---|---|---|
wszystkie produkty: | 520 g | 71,7 g | 12,2 g | 75,6 g | 8,2 g | 696 kcal | |
dla 100g: | 100 g | 13,8 g | 2,3 g | 14,5 g | 1,6 g | 134 kcal | |
Pierś z kurczaka | 200 g | 43,0 g | 2,6 g | 0,0 g | 0,0 g | 198 kcal | |
Makaron świderki | 100 g | 15,2 g | 1,3 g | 68,0 g | 6,2 g | 345 kcal | |
Ser mozzarella | 50 g | 12,0 g | 8,0 g | 1,5 g | 0,0 g | 127 kcal | |
Pomidor | 170 g | 1,5 g | 0,3 g | 6,1 g | 2,0 g | 26 kcal |
Często robicie takie “coś z niczego” w kuchni? Dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis! 🙂