Go Back

Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową

Course Obiad
Keyword cebula, cytryna, kurczak, pierś z kurczaka, pomidor, quesadilla, tortilla, zielona pietruszka
Prep Time 10 minutes
Total Time 10 minutes
Servings 1 osoba
Author Maggie

Equipment

  • patelnia

Ingredients

Nadzienie

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera żółtego

Salsa

  • 1 pomidor mały
  • 1 cebula mała
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Instructions

Salsa

  • Obierz cebulę i umyj pomidora oraz kolendrę.
  • Cebulę, pomidora i kolendrę drobno posiekaj.
  • Całość polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
    Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową

Quesadilla

  • Pokrój drobno kurczaka, przypraw i usmaż na odrobinie oleju.
  • Odsącz z salsy nadmiar soku z cytryny i żelu z pomidora, dodaj płyn do kurczaka i odparuj. To game-changer zarówno jeśli chodzi o chrupkość dania ostatecznego, jak i smak kurczaka.
    Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową
  • Zetrzyj na tarce ser, a jeśli używasz sera w plastrach - pokrój go drobno.
  • Rozgrzej suchą patelnię.
  • Na patelni ułóż tortillę, a na jej połowę przełóż kolejno: ser, kurczaka, salsę i ser.
  • Złóż tortillę i podsmaż z obu stron aż do rozpuszczenia sera i uzyskania pożądanej chrupkości placka.
    Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową