Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową

Szybkie posiłki są najlepsze, prawda? Ostatnimi czasy, kiedy myślę o czymś szybkim i prostym na obiad, mam w głowie mięso + warzywa + tortillę. Prostsza i szybsza do zrobienia jest już chyba tylko sałatka.
Zamiast tradycyjnej zawijanej tortilli gości u mnie na stole coraz częściej quesadilla. Przepis na quesadillę w dwóch wersjach pojawił się na blogu już 6 lat temu (jak ten czas leci!), a dzisiaj czas na moją ulubioną wersję.

Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową

Posiłek Obiad
Słowo kluczowe cebula, cytryna, kurczak, pierś z kurczaka, pomidor, quesadilla, tortilla, zielona pietruszka
Czas przygotowania 10 minutes
Czas całkowity 10 minutes
Porcje 1 osoba
Autor Maggie

Akcesoria

  • patelnia

Składniki

Nadzienie

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera żółtego

Salsa

  • 1 pomidor mały
  • 1 cebula mała
  • 2 łyżki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Salsa

  • Obierz cebulę i umyj pomidora oraz kolendrę.
  • Cebulę, pomidora i kolendrę drobno posiekaj.
  • Całość polej sokiem z cytryny i wymieszaj.
    Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową

Quesadilla

  • Pokrój drobno kurczaka, przypraw i usmaż na odrobinie oleju.
  • Odsącz z salsy nadmiar soku z cytryny i żelu z pomidora, dodaj płyn do kurczaka i odparuj. To game-changer zarówno jeśli chodzi o chrupkość dania ostatecznego, jak i smak kurczaka.
    Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową
  • Zetrzyj na tarce ser, a jeśli używasz sera w plastrach – pokrój go drobno.
  • Rozgrzej suchą patelnię.
  • Na patelni ułóż tortillę, a na jej połowę przełóż kolejno: ser, kurczaka, salsę i ser.
  • Złóż tortillę i podsmaż z obu stron aż do rozpuszczenia sera i uzyskania pożądanej chrupkości placka.
    Quesadilla z kurczakiem i salsą pomidorową

Lubicie quesadille? Jakie są Wasze ulubione kombinacje?

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments