Już jakiś czas temu pokazywałam Wam w Fototygodniu mój parapet z ziołami. Od zawsze wiedziałam, że stworzę coś takiego, kiedy będę mieszkać w końcu „na swoim”, więc po wyprowadzce z domu rodzinnego wzięłam się do roboty. Obecnie w mojej „kolekcji” znajdują się kolendra, pietruszka naciowa, rozmaryn, mięta, bazylia oraz młode, zasiane przeze mnie, oregano, tymianek i bazylia cytrynowa. I sałata masłowa, ale tej jednak do ziół daleko 😉

Choć od zakupienia mojej pierwszej rośliny minęło zaledwie 1,5 miesiąca, wiem że pomysłem stworzenia domowego zielnika otarłam się o genialność (cytując mojego wykładowcę od karnego ;)). I przy okazji zaliczyłam chyba wszystkie możliwe klęski żywiołowe. Niedoświetlenie, prześwietlenie, przelanie, przesuszenie, gnicie, pleśnienie korzeni, a obecnie jestem w końcowej fazie zwalczania mszyc. Sporo tego, ale najszybciej uczę się na błędach i powoli wyprowadzam mój „ogródek” na prostą.

Wracając do pytania tytułowego – jak najbardziej warto uprawiać swoje zioła!
Po pierwsze, zielony parapet wygląda o wiele lepiej niż biały, marmurowy, granitowy czy jakikolwiek inny. Zioła nadają kuchni domowego charakteru i ją ożywiają.
Po drugie, w każdej chwili mamy pod ręką to, co akurat jest nam potrzebne. Koktajl pietruszkowy o 6 rano? Żaden problem! Twarożek ze szczypiorkiem w środku nocy? Dwa kroki w jedną i drugą stronę i zieleninę masz na desce do krojenia. Niesamowita wygoda! W każdej chwili możesz dodać miętę do drinka czy zrobić bazyliowe pesto bez robienia rundki po sklepach w poszukiwaniu świeżych liści.
Po trzecie, wiesz co jesz. Nigdy nie będziesz mieć 100% pewności co do tego, czy pęk koperku/pietruszki/szczypiorku kupiony na targu nie miał styczności z pestycydami, choćby straganowa babcia stawiała na to swoją rękę. Rośliny, które uprawiasz w domu, nawozisz i opryskujesz (lub nie) tylko tym, na co sam się zdecydujesz. Mnie udało się pozbyć mszyc mlekiem i wywarem z czosnku. Myślisz, że osoby uprawiające zioła na skalę przemysłową bawiłyby się w coś takiego? 😉
Po czwarte, rośliny to tlen i wiedzą o tym już dzieci w podstawówce. Im więcej ich w mieszkaniu – tym lepiej. Odświeżają więc nie tylko wygląd pomieszczenia, ale i powietrze. A część z nich (np. bazylia czy mięta) ma tak intensywny zapach, że mogą spokojnie zastąpić odświeżacze powietrza.

Jedynym minusem jest fakt, że zioła to nie kaktusy i potrzebują one znacznie więcej uwagi. Wśród tego, co zaobserwowałam na moim parapecie, najwięcej uwagi wymaga mięta, którą podlewam co 1-2 dni. Zdarzyło mi się ją przesuszyć, ale na szczęście jest dość wytrwała i lekko zwiędnięta po podlaniu powraca do swojej pierwotnej formy; podobnie sprawa ma się z bazylią. O wiele mniej szczęścia ma kolendra czy pietruszka, które początkowo wręcz marniały w oczach. Są stosunkowo delikatne i naprawdę łatwo o ich przelanie czy przesuszenie, ale kiedy doszłam do wprawy, odwdzięczyły się pięknymi zielonymi koronami.

Podsumowując, stworzenie takiego zielonego kącika w kuchni było świetnym pomysłem. Przy okazji po raz kolejny odezwał się mój zmysł ogrodniczy (chyba mam to po babci ;)) i planuję założenie mchowego mini-terrarium i domowego „skalniaka” z lithopsami i kaktusami uprawianymi od nasionek. Trzymajcie kciuki za powodzenie akcji 😉

Na koniec kilka zdjęć mojej „kolekcji”:

Co Wy sądzicie o uprawie ziół w domowym zaciszu? Macie swoje zielone kąciki w kuchni, czy może dopiero planujecie ich założenie?

Obserwuj mnie na:
error

24 komentarze

  1. ostro, nie wiedziałam, że tym się można pozbyć mszyc – ostatnio na stancji przez to pozbyłyśmy się ze współlokatorką ogródka, to był dramat.
    to może się damy namówić raz jeszcze 😉

  2. no właśnie, to nie kaktusy i potrzebują sporo uwagi 🙂

    moje dotychczasowe zieleniny niestety nie miały u mnie za dobrze, dlatego zrezygnowałam z ich uprawiania 🙁

  3. studentka zarządzania Reply

    Super pomysł! 🙂 Jeszcze nie dorobiłam się zielnika na oknie, ale za to za oknem mam całą ogródek tylko dla siebie- bez żadnej chemii 🙂
    Obserwuję i zapraszam na urodzinowe rozdanie 🙂

  4. Dopiero jestem w trakcie planowania ziołowego parapetu. Jedyne co mnie zniechęca – zioła to nie kaktusy. No właśnie, a przy mnie to tylko kaktusy potrafią przeżyć. Mimo wszystko spróbuję 🙂

  5. Nebeskaa Natalia Reply

    moja mama się wczuła i posadziła na balkonie kwiaty, czosnek, miętę, pomidorki i w ogóle kilka innych rzeczy 😀

  6. Zazdroszczę cierpliwości, ja niestety zabijam wszystkie roślinki, nawet kaktusy. A jak ja ich cudem nie wykończę to mój kot bardzo szybko naprawi ten błąd. Na szczęście teściowa ma swój zielony kącik i chętnie się dzieli 😀

  7. Właśnie zainspirowałaś mnie do stoczenia jeszcze jednej wojny z miętą. Bo też miętę kocham, w szejkach, w kawie, herbacie, w sałatce, … no we wszystkim. Tymczasem moje dotychczasowe próby hodowania jej w doniczce spełzły na niczym :^( Ale może tym razem się uda!

  8. Zdrowa Zdrowa Reply

    Zielony parapet uwielbiam 🙂 Nie tylko pięknie wygląda, ale zawsze mam pewność, że będę miała świeże zioła do posiłku 🙂

  9. I zdrowe przede wszystkim 🙂 Bez nawozów, pestycydów, środków grzybo-, bakterio-, pleśnio- i owadobójczych czy spalin samochodów 🙂

  10. Mięta jest bardzo prosta w uprawie! 🙂 Przy niej właściwie niczego nie musiałam się uczyć, wystarczy podlać ją raz na 1-2 dni i tyle 🙂

  11. Dziękuję bardzo! 🙂
    Domowe i przydomowe ogródki to naprawdę świetna sprawa. Wiemy co jemy 😉

  12. Dobrze mieć taką teściową 😀 Ja zawsze mogę skubnąć trochę od rodziców, którzy mają ogródek pod domem albo od babci, ale gdzie nie sięgnąć, to ponad 100 km odległości i w środku nocy nie dostanę mięty 😉

  13. O proszę! 😀 To fajnie masz 🙂 Mi parapetów już brakuje, a też pomidorki chciałam 🙁 I paprykę…

  14. Super 🙂 W moim domu rodzinnym też miałam taki ogródek za oknem, teraz niestety nie mam możliwości…

  15. Trzeba uważnie obserwować, co dzieje się w doniczce, dbać o światło, wodę… Wtedy wszystko rośnie 🙂

  16. Człowiek uczy się na błędach 😉 Ja też prawie straciłam kolendrę, ale w końcu doszłam do tego, czego jej brakuje 😉

  17. Próbujcie, próbujcie 🙂 Skoro już go miałyście przez jakiś czas, to wiecie, że to fajna sprawa 🙂 Powodzenia!

  18. Mszyce na mięcie? Podobno nie lubią one jej zapachu, więc to dziwne… U mnie mszyce były na pietruszce, kolendrze i sałacie.
    A opadanie i żółknięcie liści to pewnie przez zbyt rzadkie podlewanie 😉 Ewentualnie kupiłaś już przesuszoną roślinę. Ja, kiedy widzę, że liście zaczynają więdnąć, wlewam sporo wody do doniczki i mięta zawsze odżywa.

Write A Comment