Limonkowa tarta

Dziś przychodzę do Was z najszybszym i jednym z najsmaczniejszych „ciast”, jakie ostatnio próbowałam. Uwielbiam wszystko, co cytrynowe, pomarańczowe, mandarynkowe, limonkowe… i ogólnie cytrusowe. Dlatego też limonkowa tarta od razu trafiła na listę moich ulubionych deserów.
Ciasto nie wymaga pieczenia, ucierania, miksowania, ubijania ani innych pracochłonnych czynności. jedyne, co potrzebujemy do jego wykonania, to blender. Ja pomagam sobie dodatkowo młynkiem, którego używam do mielenia orzechów.

Tartę można przyrządzić również w wersji wegańskiej, zastępując miód stewią lub ksylitolem. Polecam tylko wcześniejsze zmielenie ich na puder.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 2 garści daktyli,
  • 3/4 kubka orzechów włoskich (lub innych),
  • 2 limonki,
  • 2 avocado,
  • 2 łyżeczki miodu (lub innego słodziku).

Przygotowanie

Zblendowałam daktyle na gładką masę i zmieliłam orzechy na pył. Połączyłam oba składniki i dokładnie wymieszałam. Formę (ja z braku małej formy do tarty użyłam lunchboxa 😉 ) wykleiłam powstałą masą i odstawiłam.

Avocado zblendowałam z miodem, skórką z 1 limonki i sokiem z 1,5 limonki. Polecam sok z limonki i słodzik dodawać stopniowo i w trakcie blendowania próbować masę. W razie czego zawsze można dodać miodu bądź soku.

Limonkową masę wyłożyłam na daktylowo-orzechowy spód – i to wszystko!

Tartę najlepiej przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor, a środek nie rozpłynie się.
Smacznego! 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Beyourself-befit.blogspot.com
Beyourself-befit.blogspot.com
28 maja 2015 16:41

wygląda nieziemsko! muszę spróbować 😀

Fitujemy!
Fitujemy!
28 maja 2015 18:49

lubię takie proste przepisy 😀

Ven Lifestyle
Ven Lifestyle
28 maja 2015 18:52

sądząc po składnikach, to musi być pyszne !

Babka Zielna
Babka Zielna
29 maja 2015 06:50

Ojejku, ślinię się do zdjęcia tej tarty…

Zdrowa Zdrowa
Zdrowa Zdrowa
29 maja 2015 09:19

Świetny przepis! Na pewno zrobię niedługo coś podobnego. Wygląda bardzo apetycznie 🙂

fitdevangel
fitdevangel
29 maja 2015 10:30

O wow bardzo fajny przepis, do przetestowania 😀

Maggie
Maggie
30 maja 2015 11:24

Nie ma co się ślinić, tylko zrobić! 🙂

Maggie
Maggie
30 maja 2015 11:24

Oj jest, jest… 😀

Maggie
Maggie
30 maja 2015 11:24

Chyba wszyscy je lubimy 😉

Maggie
Maggie
30 maja 2015 11:24

Koniecznie! 🙂 I czekam na opinię 😉

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:35

Dajcie koniecznie znać jak smakowało! 🙂

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:35

Mam nadzieję, że trafi w Twój gust 🙂

Baaar97
Baaar97
8 czerwca 2015 15:13

Najlepszy crust ever! <3 Zapraszam na mojego bloga : takeyourbaggage.blogspot.com