Dziś przychodzę do Was z najszybszym i jednym z najsmaczniejszych „ciast”, jakie ostatnio próbowałam. Uwielbiam wszystko, co cytrynowe, pomarańczowe, mandarynkowe, limonkowe… i ogólnie cytrusowe. Dlatego też limonkowa tarta od razu trafiła na listę moich ulubionych deserów.
Ciasto nie wymaga pieczenia, ucierania, miksowania, ubijania ani innych pracochłonnych czynności. jedyne, co potrzebujemy do jego wykonania, to blender. Ja pomagam sobie dodatkowo młynkiem, którego używam do mielenia orzechów.

Tartę można przyrządzić również w wersji wegańskiej, zastępując miód stewią lub ksylitolem. Polecam tylko wcześniejsze zmielenie ich na puder.

Składniki

  • 2 garści daktyli,
  • 3/4 kubka orzechów włoskich (lub innych),
  • 2 limonki,
  • 2 avocado,
  • 2 łyżeczki miodu (lub innego słodziku).

Przygotowanie

Zblendowałam daktyle na gładką masę i zmieliłam orzechy na pył. Połączyłam oba składniki i dokładnie wymieszałam. Formę (ja z braku małej formy do tarty użyłam lunchboxa 😉 ) wykleiłam powstałą masą i odstawiłam.

Avocado zblendowałam z miodem, skórką z 1 limonki i sokiem z 1,5 limonki. Polecam sok z limonki i słodzik dodawać stopniowo i w trakcie blendowania próbować masę. W razie czego zawsze można dodać miodu bądź soku.

Limonkową masę wyłożyłam na daktylowo-orzechowy spód – i to wszystko!

Tartę najlepiej przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor, a środek nie rozpłynie się.
Smacznego! 🙂

Obserwuj mnie na:
error