Śniadaniowe serniczki

Często mam tak, że jeśli spodoba mi się jakaś potrawa, robię ją codziennie (ewentualnie co kilka dni) aż do czasu, kiedy nie będę mogła na nią patrzeć albo odkryję coś lepszego. Tak było z owsianką, jaglanką, budyniem lnianym, omletami, a teraz na tapecie są śniadaniowe serniczki w wersji XS.

Pomysł na nie przyszedł w chwili, kiedy w lodówce zalegał mi twaróg z upływającą datą ważności, a ta najbardziej ekonomiczna (i najmniejsza, niestety) cząstka mnie nie mogła pozwolić na marnowanie jedzenia i jego wyrzucenie.

Serniczki zawierają bardzo dużo białka i węglowodany złożone, dlatego też są idealne na śniadanie. Robią się właściwie same, ale ze względu na długość pieczenia na pewno nie będą odpowiednią propozycją dla osób, które nie mają rano zbyt wiele czasu. Chyba że masę zrobicie wieczorem i zaprogramujecie tylko piekarnik na rano 😉

Spis treści artykułu

Składniki

  • 200-250 g twarogu (1 mała kostka),
  • 1 jajko,
  • 3-5 łyżek otrębów/płatków,
  • słodzik do smaku – stewia, ksylitol, miód,
  • dodatki: owoce, czekolada, bakalie, sok i skórka z cytrusów, kakao itd. – wedle uznania.

Przygotowanie

Twaróg mieszam z jajkiem, otrębami i słodzikiem. Umieszczam dodatki wedle uznania – albo mieszam je z masą, albo wtykam do już wyłożonej do foremek masy. Piekę przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ot cała filozofia 🙂

Do moich ulubionych wersji należą cytrynowa oraz gruszkowa z kostką czekolady albo rozpływającym się w ustach daktylem w środku masy – musicie koniecznie spróbować! 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
36 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Czarna Oliwka
Czarna Oliwka
8 stycznia 2015 21:03

Piękne, mam ślinotok, a ograniczam nabiał:( Idę sobie stąd buuu…;)

ps. Zrobie sobie wyjątek w któryś dzień!

Agnes J.
Agnes J.
8 stycznia 2015 22:21

Wyglądają pysznie 🙂

Anonimowy
Anonimowy
8 stycznia 2015 22:26

Muszę koniecznie spróbować,ale to w jakieś weekend 🙂

unmissable
unmissable
9 stycznia 2015 06:48

Ależ piękne! Nie mogę się doczekać, aż ich spróbuję. Akurat wczoraj kupiłam kostkę sera z zamiarem zrobienia naleśników pełnoziarnistych, ale już widzę, że twaróg będzie miał zupełnie inne przeznaczenie. 😉

Ania Abakercja
Ania Abakercja
9 stycznia 2015 07:30

wygląda bardzo smacznie. szkoda, że nie mam piekarnika 🙁

Emilia Skucińska
Emilia Skucińska
9 stycznia 2015 08:10

wygląda apetycznie
http://eskucinska.tumblr.com – zapraszam do mnie

kararinaa
kararinaa
9 stycznia 2015 08:46

Świetny przepis! Zdrowo i na pewno pysznie 😉 musze spróbować, tylko nie mam odpowiedniej foremki… Musze zakupić koniecznie.

Elizabeth Lawess
Elizabeth Lawess
9 stycznia 2015 10:28

Myślałam o takich serniczkach już od dłuższego czasu, ale… brak mi takich małych naczyniek żaroodpornych 🙂 Wcale się nie dziwię, że często to pieczesz. Cudowne!

Joanna Haśnik
Joanna Haśnik
9 stycznia 2015 10:32

Bardzo fajny pomysł, ale usunęłabym słodzidła i płatki i ewentualnie dała odżywkę białkową 🙂 Bez węgli idealne na śniadanie 🙂

AnnEmilia
AnnEmilia
9 stycznia 2015 17:46

Przecie to musi być przepyszne!:O

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:29

Bo takie jest 🙂

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:30

U mnie węgle w śniadaniu obowiązkowo 😉

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:30

Jeśli masz w okolicy Pepco, to koniecznie się tam wybierz – pełno ich i w dobrych cenach 🙂

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:30

Jak wyżej – polecam Pepco 🙂

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:30

Oł, to klops 🙁

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:30

Naleśniki mogą poczekać 😀

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:31

Może akurat w ten? 😉

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:31

Bo są pyszne 🙂

Maggie
Maggie
10 stycznia 2015 01:31

Jestem pewna, że nie będziesz żałować 😉

Marta
Marta
15 lutego 2015 20:56

Kochana, czy zamiast foremek żaroodpornych mogę użyć takich foremek jak do muffinek?

Maggie
Maggie
15 lutego 2015 21:04

Jasne 🙂 Tylko piecz je wtedy trochę krócej (20-25 minut) 🙂

Marta
Marta
15 lutego 2015 21:10

Dziękuję ślicznie za odpowiedź! 🙂

Maggie
Maggie
15 lutego 2015 21:11

Nie ma sprawy 🙂

Marta
Marta
15 lutego 2015 21:12

Żeby się jeszcze upewnić – chodziło mi oczywiście o te papierowe torebki. 😉

Marta
Marta
15 lutego 2015 21:13

Tfu, foremki. 😀 😀 😀

Maggie
Maggie
15 lutego 2015 21:19

Kurczę, z papierowymi to nie wiem jak… Ja używałam silikonowych i było okej. Nie wiem, czy taka mokra masa ich nie rozmiękczy… Jeśli nie boisz się zaryzykować, to posmaruj je olejem i wtedy dopiero wlej masę sernikową 😉

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

U mnie węgle w śniadaniu obowiązkowo 😉

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Bo takie jest 🙂

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Jeśli masz w okolicy Pepco, to koniecznie się tam wybierz – pełno ich i w dobrych cenach 🙂

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Jak wyżej – polecam Pepco 🙂

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Oł, to klops 🙁

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Naleśniki mogą poczekać 😀

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Może akurat w ten? 😉

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Jestem pewna, że nie będziesz żałować 😉

Maggie
Maggie
2 czerwca 2015 17:34

Bo są pyszne 🙂

Nebeskaa Natalia
Nebeskaa Natalia
2 czerwca 2015 17:35

muszę w końcu to zrobić, bo w końcu mi się śnić zaczną 😀 słyszę jak mnie wołają 😀