5 powodów, dla których warto… jeść rośliny strączkowe

Rośliny w diecie pasjonatów sportu często traktowane są marginalnie, co najwyżej jako źródło witamin, minerałów i błonnika. Jest to ogromnym błędem, bo poza wymienionymi substancjami, mogą one być również źródłem makroelementów i to wcale nie gorszym niż produkty pochodzenia zwierzęcego.
Dzisiejszym wpisem chciałabym Was przekonać do włączenia do swojej diety roślin strączkowych. Za chwilę przekonacie się, że naprawdę warto!

Skarbnica mikroskładników i witamin

W nasionach roślin strączkowych znajdują się m.in. wapń, cynk, potas, miedź, cynk, magnez, fosfor, witaminy: C, K oraz kwas foliowy i cholina.
Całkiem niezły zestaw jak na niepozorne ziarenka, co? 😉

Bogactwo błonnika

Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie układu pokarmowego i trawienia pokarmów. Najlepiej jednak dostarczać go z naturalnym pożywieniem, a nie w postaci saszetek rozpuszczalnych w wodzie czy pałeczek błonnikowych.
Rośliny strączkowe zawierają całą masę błonnika, bo nawet aż 30 g na 100 g produktu! Rekordzistką z tak dużą jego ilością jest soczewica.

Zapobieganie chorobom

Dzięki dużej zawartości błonnika, spożycie strączków nie powoduje skoków insuliny. Mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę, jak i te, które chcą uniknąć tej choroby w przyszłości.
Ponadto strączki obniżają poziom złego cholesterolu, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Źródło białka

Rośliny strączkowe są świetnym źródłem białka. W 100g produktu znajdziemy od 20 g (ciecierzyca) do aż 37 g (soja) białka, co jest ilością wręcz kolosalną. Nie jest to niestety białko pełnowartościowe, ale po uzupełnieniu go produktem z innej grupy (chociażby jajkiem) mamy kompletny posiłek.

Niska cena

Ceny nasion roślin strączkowych są śmiesznie niskie i takie zakupy wychodzą o wiele korzystniej pod względem ekonomicznym niż zakup mięsa. Przykładowo za 1 kg piersi z kurczaka musimy zapłacić 15 zł (poprawcie mnie, jeśli się mylę, dawno nie kupowałam), podczas kiedy kilogram cieciorki kosztuje 8,50 zł. Jest różnica!

Jestem ciekawa, czy rośliny strączkowe goszczą w Waszej diecie i jeśli tak, to jak często?

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
goskaaa
goskaaa
15 stycznia 2015 16:39

Ja uwielbiam praktycznie wszystkie strączkowe warzywa 🙂 Ostatnio rozkoszuję się właśnie w cieciorce 🙂

Maggie
Maggie
15 stycznia 2015 16:46

Cieciorka jest moją ulubioną rośliną strączkową 🙂

setterka
setterka
15 stycznia 2015 17:15

Lubię strączki,ale ze względu na problemy z jelitami pojawiają się u mnie rzadko. Nawet ich przyprawianie nie niweluje przykrych skutków ich działania,ale kilka razy w tygodniu i tak znajdą się na moim talerzu:)

Nebeskaa Natalia
Nebeskaa Natalia
15 stycznia 2015 18:52

rośliny strączkowe nie pojawiają się bardzo często w mojej kuchni, ale bardzo je lubię 🙂 moje ulubione to cieciorka i fasolka szparagowa, mogłabym jeść tonami 😀

ElizabethLawess .
ElizabethLawess .
15 stycznia 2015 19:08

Cieciorka do kus kusu jest pyszna. No i bezwzgldnie fasolka szparagowa też u mnie gości. W sumie, same dobre rzeczy prawisz w tym poście. 🙂

blame anna
blame anna
15 stycznia 2015 19:30

Niestety ludzie z IBS + strączki = słynne wzdęcie a la wheat belly. Jem ciecierzycę, ale w bardzo małych ilościach.

Beyorself-befit
Beyorself-befit
15 stycznia 2015 20:32

To jest dobre dla wegetarian 😀 bardzo lubię rośliny strączkowe, ale jednak mięso to jest to 🙂

Ann Emilia
Ann Emilia
16 stycznia 2015 13:07

Ja uwielbiam fasolkę szparagową, latem u mojej mamy w ogórku rośnie tego mnóstwo – przy okazji jest więc ekologiczna;) cieciorki nie jadłam jeszcze nigdy:O spróbuję!