Największa impreza roku przed nami! Jak zamierzacie spędzić sylwestrową noc? Z pewnością część z Was wybiera się na domówki albo, tak jak ja, organizuje imprezy u siebie. I jak to zazwyczaj w takich sytuacjach bywa, nie tylko nie mamy co na siebie włożyć, ale spędzamy długie godziny nad zastanawianiem się, czym poczęstować gości.
Dziś przygotowałam dla Was spis potraw, które robi się szybko (więc bez problemu zdążycie jeszcze coś przygotować) i są naprawdę zdrowe. A co najważniejsze – na pewno posmakują Waszym gościom.

Zacznę od kilku nowych pomysłów, a następnie podrzucę parę linków do już opublikowanych receptur na dania, które świetnie sprawdzą się na imprezie sylwestrowej.

Mini-tortille

Składniki

  • placki tortilli,
  • twarożek+łosoś wędzony na zimno+koperek,
  • pierś z kurczaka+por,
  • mięso mielone+kukurydza+chilli+ser żółty

Przygotowanie

Wersja 1: tortillę smarujemy twarożkiem wymieszanym z koperkiem, układamy na nim plastry łososia i zawijamy.
Wersja 2: drobno posiekanego pora podsmażamy na oleju. Kiedy zmięknie, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i również smażymy. Miksujemy oba składniki na gładką pastę, smarujemy nią tortille i zawijamy.
Wersja 3: Na patelni podsmażamy mięso mielone z chilli. Ścieramy ser na grubych oczkach tarki. Na tortilli układamy mięso, posypujemy obficie kukurydzą i startym serem. Jeśli nie rozpuści się od razu, zawijamy tortillę i zapiekamy chwilę w piekarniku, aby wszystko w środku się połączyło.
Następnie kroimy wszystkie tortille w pierścienie o szerokości ok. 3 cm. Oczywiście farsz jest sprawą indywidualną, to tylko kilka moich propozycji.

Gotowe wyglądają mniej więcej tak (na zdjęciu wersja naleśnikowa z sałatą i tuńczykiem):

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki

  • pęczek selera naciowego,
  • dwa wędzone uda bądź piersi kurczaka,
  • ok. 150-200g suszonej żurawiny,
  • opakowanie płatków migdałowych,
  • jogurt grecki (albo jogurt+majonez),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kilka liści bazylii (może być suszona),
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

Selera myjemy i kroimy w drobne plasterki. Solimy go i odstawiamy, aby zmiękł.
Przygotowujemy sos: do jogurtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i pieprz. Mieszamy i odstawiamy, aby smaki sobą przeszły.
W międzyczasie obieramy i drobno kroimy wędzone mięso kurczaka.
Po około godzinie miękki już seler płuczemy i przekładamy do miski. Dodajemy kurczaka, żurawinę, płatki migdałowe i polewamy sosem. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny, aby sałatka się przegryzła.

Calzone

Składniki

  • mąka (dowolna, ja robię z żytniej typ 750),
  • ciepła woda,
  • drożdże,
  • oliwa,
  • sól,
  • odrobina miodu,
  • farsz (u mnie kurczak, kukurydza, oliwki, ser).

Przygotowanie

Robimy drożdżowy rozczyn: pół kostki drożdży (na 0,5 kg mąki), pół łyżeczki miodu, odrobina ciepłej wody i 2-3 łyżki mąki. Odstawiamy go na kilka minut, aż zacznie pracować.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę (w proporcjach około 3:1, później zawsze można dolać) i oliwę (około 3 łyżek na 0,5 kg mąki) i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na okrągło – jak na normalną pizzę albo jak na pierogi, to zaważy na rozmiarach pojedynczych sztuk – i układamy na jego połowie składniki. Drugą połową ciasta przykrywamy farsz i łączymy brzegi.
Możemy odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto będzie wtedy bardziej puszyste. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni.

Zanim przejdę do archiwalnych przepisów, chciałabym Wam życzyć w Nowym Roku  przede wszystkim odwagi. Odwagi do wprowadzania w swoje życie zmian, do próbowania nowych rzeczy i wychodzenia poza swoją strefę komfortu. Pamiętajcie – lepiej żałować, że się coś zrobiło, niż że się nigdy nie spróbowało.

Do siego roku! 🙂

Coś na słono…

…i coś na słodko

Obserwuj mnie na:
error