Bezglutenowe świąteczne pierniczki

Wiele z Was prosiło mnie o przepisy na potrawy, które przygotuję na świąteczny stół. Tak naprawdę bardzo niewiele potrzeba do tego, by „uzdrowić” tradycyjne polskie przepisy, dzięki czemu nie będziemy musieli siedzieć z rodziną jak pokutnicy zjadając wyłącznie sałatki i ryby. Ja nie zamierzam się ograniczać i na moim stole na pewno pojawią się pierogi, karp, ciasta, barszcz czy pierniczki. I dziś podzielę się z Wami przepisem na te ostatnie.

Pierniczki zrobiłam z moją kumpelą ze studiów tydzień temu i od tej pory leżą i czekają na Wigilię. Z każdym dniem robią się coraz lepsze, „nabierają mocy”, ale równie dobrze można je zjeść od razu – nie są twarde.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 2 jajka,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • pół szklanki ryżu (albo mąki ryżowej),
  • pół szklanki kaszy (albo mąki) gryczanej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4-5 łyżek masła klarowanego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki miodu (można dać więcej),
  • przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kawałek korzenia imbiru.

Przygotowanie

Ryż i kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Mieszamy ze sobą mąki i sodę. W garnku rozpuszczamy masło, do zimnego dodajemy jajka i miód, mieszamy na jednolitą masę.
Przyprawy (łyżeczka kardamonu, 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, ok. 7-10 goździków i 1,5 łyżeczki startego imbiru) umieszczamy w moździerzu i ucieramy.

Mieszamy wszystkie składniki razem, wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą (można włożyć w woreczek) i zostawiamy na pół godziny w lodówce.

Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy pierniczki i wsadzamy do piekarnika. Temperatura 175 stopni Celsjusza, 15-20 minut.
Voila! Świąteczne beglutenowe pierniczki gotowe! 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
16 grudnia 2014 15:21

A kasze i ryż mieliśmy czy dodajemy całe
? 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
16 grudnia 2014 22:50

Oczywiście mielimy 😉 Gapa ze mnie. Już poprawione!

Anonimowy
Anonimowy
Reply to  Anonimowy
17 grudnia 2014 09:36

ok 🙂 w najbliższym wolnym czasie będę robić jeszcze przed świątami 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
16 grudnia 2014 18:29

muszę koniecznie zrobić! ale do świąt na pewno nie wytrzymają 😀

Anonimowy
Anonimowy
16 grudnia 2014 22:29

Jakie ładne pierniczki. 🙂
Też dzisiaj robiłam, tylko moje ciasto musi kilka dni leżeć w lodówce.
Mam takie same foremki jak Ty.
Pozdrawiam,
MusicLover

Kraina Urody
Kraina Urody
17 grudnia 2014 09:50

chyba z samej mąki gryczanej też by wyszło ?