Jakiś czas temu wrzuciłam na moje profile na Instagramie i Facebooku zdjęcie mojego śniadania – słodkich tostów z dużą zawartością białka. Pytaliście wtedy licznie o przepis na tę potrawę, a ja obiecałam, że pojawi się on na blogu. Tak więc ze sporym opóźnieniem, za które bardzo przepraszam, dzielę się z Wami tym „sekretem” 🙂

Składniki

  • 2 jajka,
  • 100 g zmielonego twarogu (sernikowy albo Emilki),
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki otrąb,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka miodu,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie zblendowałam na jednolitą masę. Rozgrzałam toster, wyłożyłam go papierem do pieczenia i wylałam na niego masę. Piekłam około 10 minut (2-3 cykle tostera).
Z podanych składników wyszło mi 6 trójkątów.
Równie dobrze masę można użyć do przyrządzenia gofrów i zrobić je w gofrownicy albo w formie czy na patelni do gofrów.

Tosty można przygotować również w wersji wytrawnej – dodając zamiast miodu ser i mięso bądź warzywa. Są równie pyszne 🙂

Obserwuj mnie na:
error