Krakersy z soczewicy

Od kiedy kilka dni temu pochwaliłam się na Instagramie krakersami z soczewicy, wciąż dostaję prośby o zdradzenie przepisu na nie. Ponieważ poprzedni tydzień wypełniła mi nauka i przygotowania do rodzinnej imprezy, które razem z zabawą pochłonęły mi 3 dni, nie miałam kiedy zająć się blogiem. Teraz wreszcie znalazłam chwilę na podzielenie się z Wami przepisem na przekąskę idealną.

Krakersy z soczewicy są chrupiące, idealne do jedzenia solo jak i z wszelkimi dodatkami. Są bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Ponadto są wegańskie i bezglutenowe, a ich wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut i jest bajecznie proste.

Spis treści artykułu

Składniki

  • pół szklanki soczewicy,
  • 3/4 szklanki mąki orzechowej (lub innej według uznania),
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżeczki oleju (u mnie ryżowy),
  • dodatki według uznania (u mnie 2 łyżki niełuszczonego sezamu, 2 łyżki siemienia lnianego),
  • przyprawy według uznania (u mnie pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki papryki ostrej, łyżeczka kolendry, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka gałki muszkatołowej).

Przygotowanie

Soczewicę zmieliłam na mąkę. W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dodałam olej i wodę i zagniotłam, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Masę rozsmarowałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokroiłam (mniej więcej) na kwadraty/prostokąty i piekłam ok. 20 minut do zrumienienia brzegów w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu połamałam krakersy wzdłuż wcześniejszych nacięć. Gotowe! 🙂

Posts created 709
0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Różowa Klara
Różowa Klara
15 września 2014 16:57

wyglądają świetnie

Maggie W
Maggie W
Reply to  Różowa Klara
16 września 2014 06:56

Smakują jeszcze lepiej 🙂

Agnes J.
Agnes J.
15 września 2014 17:26

mmm 🙂 pycha- ciekawy pomysł!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
16 września 2014 06:56

Fajnie, że Ci się podoba, bo pomysłów mam jeszcze duuuuużo 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
15 września 2014 17:41

faktycznie bajecznie proste w przygotowaniu, a jakie muszą być pyszne! 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
16 września 2014 06:57

Praktycznie cały aromat nadają im przyprawy, więc mogą smakować jak tylko chcesz 🙂

Magda (codziennielepsza)
Magda (codziennielepsza)
15 września 2014 18:55

Używasz młynku do kawy do mielenia soczewicy? Szukam właśnie czegoś do robienia mąk i nie wiem, na co powinnam się zdecydować.

Maggie W
Maggie W
Reply to  Magda (codziennielepsza)
16 września 2014 06:58

Tak. Z tym, że nie podpowiem Ci modelu ani marki, bo mój to stary, PRL-owski sprzęt 😉

Anonimowy
Anonimowy
15 września 2014 19:39

Nie jadłam takich krakersó ijestem bardzociekawa:) nominowałam cię do zabawy 7 faktów o mnie:)

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
16 września 2014 07:02

To musisz koniecznie je zrobić 🙂
Dziękuję. Jak znajdę chwilę, to odpowiem.

Anonimowy
Anonimowy
15 września 2014 19:44

super! <3
a powiedz mi czym mogłabym zastąpić mąkę orzechową?

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
16 września 2014 07:02

Jakąkolwiek inną mąką, ale najlepiej pełnoziarnistą 🙂

Barbara ł.
Barbara ł.
15 września 2014 20:26

nie mam w czym zmielić soczewicy

Maggie W
Maggie W
Reply to  Barbara ł.
16 września 2014 07:03

Młynek do kawy nada się idealnie 🙂 Jeśli go nie masz, to na pewno warto w niego zainwestować

saharu
saharu
16 września 2014 06:52

nie lubię soczewicy 🙁

Maggie W
Maggie W
Reply to  saharu
16 września 2014 07:04

A to błąd 😉 W krakersach na szczęście w ogóle jej nie czuć.

Alicja FitBody
Alicja FitBody
16 września 2014 17:31

A wiesz, ze nigdy jeszcze nie probowalam soczewicy? Ten przepis chyba to zmieni, krakersy wygladaja wysmienicie 🙂

Ika
Ika
16 września 2014 18:56

muszą być pyszne 🙂

Magdalena Uba
Magdalena Uba
27 września 2014 14:25

Nie rozpadają się? Zastanawiam się czy są dobrym pomysłem, żeby brać na zajęcia, ale boje się, że po całym dniu chodzenia zostanie z nich proszek 😉 Ale tak czy siak z chęcią wypróbuję 🙂

Powiązane posty

Zacznij wpisywać, co chcesz wyszukać i wciśnij Enter. Wciśnij ESC aby anulować.

Powrót do góry
37
0
Daj znać, co myślisz. Skomentuj!x