Makaron z brokułem i cieciorką

Bardzo nie lubię marnować jedzenia, co niestety nie idzie w parze z moim zakupoholizmem kulinarnym. Staram się jednak ze wszystkich sił, aby wykorzystywać przynajmniej to, co psuje się najszybciej – warzywa, owoce, mięso (ostatnio głównie ryby) – a jeśli mi się nie uda, to mrożę te produkty. Wczoraj wracając z pracy próbowałam sobie przypomnieć, co mam w lodówce i czy mogłabym to wykorzystać do obiadu i przypomniało mi się, że na początku tygodnia kupiłam brokuła, który po weekendzie pewnie nie będzie nadawał się do użytku. Przez głowę przebiegało mi 100 przepisów na minutę: zapiekanka z makaronem, spaghetti, ryż+ryba+brokuł… Ale najbardziej spodobał mi się pomysł na makaron z brokułem i cieciorką. Musiałam tylko zakupić makaron i zapuszkowane ziarna ciecierzycy. Kupiłam, zrobiłam i tak powstało coś z prawie niczego 🙂

Spis treści artykułu

Składniki

  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • brokuł,
  • puszka cieciorki (albo 3/4 szklanki suchych ziaren uprzednio moczonych i ugotowanych),
  • 4 ząbki czosnku,
  • kolendra,
  • kmin rzymski,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia (u mnie ryżowy),
  • olej do zrobienia sosu (ja dałam rzepakowy).

Przygotowanie

Ugotowałam makaron al dente. Brokuła umyłam, podzieliłam na różyczki i jeszcze raz dokładnie opłukałam. Rozgrzałam na patelni olej i podsmażyłam na nim drobno posiekany czosnek. Kiedy ten zaczął się szklić, dodałam na patelnię kolendrę i kmin rzymski i jeszcze chwilę podsmażałam. Na patelnię wrzuciłam brokuła i podlałam go wodą. Dusiłam aż zmięknie. Po tym czasie dodałam cieciorkę, wymieszałam wszystko razem i podsmażałam aż będzie ciepła. Dodałam makaron, wymieszałam wszystko na patelni, przytrzymałam jeszcze chwilę na gazie dla lepszego połączenia się smaków et voila! Obiad gotowy 🙂

Na koniec zrobiłam jeszcze prosty dressing do polania całości już na zimno: ok. 6-7 łyżek oleju i 2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Podane proporcje wystarczą do przygotowania potrawy dla 4-5 osób.

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
30 sierpnia 2014 16:55

Uwielbiam to połączenie!

Różowa Klara
Różowa Klara
30 sierpnia 2014 17:38

Wygląda smakowicie. Sama nie Lubie marnowac jedzenia.

α ℓ ι ¢ є
α ℓ ι ¢ є
30 sierpnia 2014 19:18

Wszystko pychaa 😀 Po spróbowaniu ciecierzycy, pokochałam ją i mogę ją jeść codziennie. 🙂 Tak jak ziemniaki .

Maggie W
Maggie W
Reply to  α ℓ ι ¢ є
1 września 2014 07:47

Oj ziemniaki to nie moja bajka 😀 Za dużo już ich w swoim życiu zjadłam 😛 Ale z cieciorką mam tak samo 🙂

ChocoMonster
ChocoMonster
30 sierpnia 2014 20:38

u mnie będzie jutro ciasto z cieciorki ;d a makaron z brokułami to zawsze trafne połączenie 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  ChocoMonster
1 września 2014 07:46

Ooo, ciasto? A przepis też będzie? 🙂

Agnes J.
Agnes J.
30 sierpnia 2014 22:12

Cudowne połączenie, danie wygląda apetycznie i niezwykle zdrowo.

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
1 września 2014 07:46

I takie też jest – apetyczne i zdrowe 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
31 sierpnia 2014 06:49

Wygląda bosko i pewnie tak samo smakuje 🙂 Mam w domu puszkę ciecierzycy, coś trzeba z tym zrobić 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
1 września 2014 07:45

Dokładnie tak jest 🙂
No to daj znać, jak już zrobisz 🙂

Ensorcelee Mija
Ensorcelee Mija
1 września 2014 05:21

Nie jadłam jeszcze cieciorki, ale w takim połączeniu mogłabym spróbować 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Ensorcelee Mija
1 września 2014 07:44

Tutaj praktycznie jej nie czuć. Zerknij do przepisu na falafel, to dopiero jest coś! 😀