Budyń lniany

Razem z pogodą zmieniły się moje upodobania żywieniowe. Poranki są już naprawdę chłodne, więc dla odmiany staram się jeść ciepłe śniadania, aby chociaż tak się rozgrzać. Moim ulubieńcem ostatnich dni jest budyń lniany. Wzorowany na puddingu chia, ale różniący się od niego w praktycznie wszystkich aspektach.

Podobnie jak w przypadku omletów, owsianki czy nieśmiertelnych kanapek, dodatki są tutaj absolutnie dowolne, dzięki czemu mimo tej samej bazy codziennie możemy jeść coś innego. Dlatego też budyń z siemienia lnianego tak przypadł mi do gustu i z utęsknieniem czekam cała noc na jego ponowne przyrządzenie 🙂
Przygotowanie zajmuje ok. 15 minut, ale potrawa robi się praktycznie sama – wystarczy tylko od czasu do czasu zamieszać.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 3 łyżki dowolnych płatków (najlepszy jest z żytnimi),
  • szklanka mleka,
  • pół szklanki wody.

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy woda z mlekiem zaczną wrzeć, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu, aż całość zyska konsystencję budyniu. Przelewamy budyń do  miseczki i dodajemy owoce, orzechy czy inne dodatki. Gotowe! 🙂

Moja rada: oprócz wymienionych wyżej składników, do garnka możemy wrzucić suszone owoce i wiórki kokosowe. Ja o wiele bardziej lubię je nasiąknięte niż wrzucone suche do ugotowanego już budyniu.
Można również dodać do gotowania kakao, cynamon czy wanilię, dzięki czemu całość lepiej przejdzie ich smakiem.

Jakie macie inne pomysły na ciepłe śniadania?

Posts created 709
0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
39 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Asia FitBlog
Asia FitBlog
25 sierpnia 2014 17:54

Ale pyszne! Jutro sobie zrobię! 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Asia FitBlog
25 sierpnia 2014 18:18

Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂

setterka
setterka
25 sierpnia 2014 18:09

Podkradam 🙂 Wygląda smakowicie:)

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
25 sierpnia 2014 18:19

Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂

Różowa Klara
Różowa Klara
25 sierpnia 2014 18:10

Wygląda pysznie idealne śniadanie na chłodne poranki.

Maggie W
Maggie W
Reply to  Różowa Klara
25 sierpnia 2014 18:19

Dokładnie tak 🙂

Projekt Matka-Polka
Projekt Matka-Polka
25 sierpnia 2014 18:12

nie zrobię bo mleko. buuu

Maggie W
Maggie W
Reply to  Projekt Matka-Polka
25 sierpnia 2014 18:14

Kokosowego czy jakichś innych też nie możesz? Nie musi być krowie 😉

Projekt Matka-Polka
Projekt Matka-Polka
Reply to  Projekt Matka-Polka
26 sierpnia 2014 05:40

kokosowe wlasnej roboty mi nie smakuje za bardzo, a kupować jakieś drogie mleka…kobieto ja mam rodzinę na utrzymaniu 😀 hahaha

Savannah Grey
Savannah Grey
25 sierpnia 2014 18:18

jutro z samego rana wypróbuję. brzmi niesamowicie ciekawie 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Savannah Grey
25 sierpnia 2014 18:20

No to smacznego! 🙂

Agnes J.
Agnes J.
25 sierpnia 2014 18:24

To jest świetny pomysł 🙂 już od pewnego czasu zbieram się do zrobienia tego cuda 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
26 sierpnia 2014 11:27

A ja wpadłam na ten pomysł przy okazji robienia wpisu o nasionach chia 🙂

ChocoMonster
ChocoMonster
25 sierpnia 2014 19:33

jutro z rana muszę wykorzystać resztki domowego chlebka, ale za 2-3 dni ten budyń na pewno wyląduje na moim stole !

Maggie W
Maggie W
Reply to  ChocoMonster
26 sierpnia 2014 11:28

Mam nadzieję, że Ci zasmakuje 🙂

Magda Kazimierczyk
Magda Kazimierczyk
25 sierpnia 2014 20:09

Od studiów moim ulubionym śniadaniem jest najprostsza owiasnka : płatki gotowane z mlekiem. Bez żadnych dodatków. Jakoś nie lubię wrzucać do niej niczego prócz dużej ilości cynamonu. I płatki ryżowe na mleku. Ale jakoś ich ostatnio nie mogę nigdzie znaleźć w sklepach. Chociaż ostatnio to mnie głównie na jajka sadzone ochota trzyma. Jakieś dziwne te zachcianki mam xd

Maggie W
Maggie W
Reply to  Magda Kazimierczyk
26 sierpnia 2014 11:29

A ja płatki ryżowe widzę wszędzie, chyba nawet w Netto są. Aczkolwiek pewna nie jestem, bo już jakiś czas mnie tam nie było 🙂
Każdy ma jakieś zachcianki 😀

Julaa itsbeauty
Julaa itsbeauty
25 sierpnia 2014 20:30

spróbuję 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Julaa itsbeauty
26 sierpnia 2014 11:29

Czekam na opinię 🙂

Anonimowy
Anonimowy
25 sierpnia 2014 20:35

ooo jadląm kiedyś coś z siemnienia lnianego jak miałam chory żąlodek, i źle mi sie kojarzy;p;p

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
26 sierpnia 2014 11:31

Mi też często taki kleik robiły mama i babcia, ale na samej wodzie. I uwielbiałam go! 😀 Czasami dodawały malin czy jagód ze słoika, ale solo też był przepyszny <3

Karina
Karina
25 sierpnia 2014 22:52

już wiem czym mogę zastąpić owsiankę, którą zwykle jadam tylko we wakacje 😀 na zimę bedzie idealne żeby się rozgrzać przed ciężkim dniem w szkole 🙂 a o zbawiennym działaniu siemienia nie wspomnę, moje włosy będą wdzięczne !

Maggie W
Maggie W
Reply to  Karina
26 sierpnia 2014 11:32

A dlaczego tylko w wakacje? Owsianka jest dobra cały rok 🙂 No ale nie ukrywam, że budyń o wiele lepszy 😀
Włosy, paznokcie, skóra, żołądek, jelita… Siemię ma mnóstwo minerałów, witamin i jest przebogate w kwasy Omega-3 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
26 sierpnia 2014 08:41

A miałam właśnie ostatnio pytać jak robisz ten budyń, znów czytasz w moich myślach 😀 Muszę koniecznie wypróbować 🙂 U mnie ostatnio owsianka z jajem albo płatki żytnie z jajem i wszystko z miodem, kakao i wiórkami, pychota! I jest ciepłe przez cały czas póki nie zjem 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
26 sierpnia 2014 11:34

Muszę czytać w Waszych myślach, żebyście Wy chcieli czytać bloga 😀
Budyń tak samo jest ciepły, chociaż ja zbyt długo go nie jem 😀

kwasna zelka
kwasna zelka
26 sierpnia 2014 09:31

Ta zawiesina z samego siemienia(?) 😛 lnianego z mlekiem i z miodem jest najlepszym lekarstwem na kaszel i ból gardła ! 🙂 Smaki dzieciństwa, serio 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  kwasna zelka
26 sierpnia 2014 11:35

Ja akurat piłam taką miksturę robioną na wodzie 🙂 I to także mój smak dzieciństwa 😉

Anonimowy
Anonimowy
26 sierpnia 2014 15:52

W nowej ofercie Biedronki mają być buty sportowe firmy Dunlop. Orientujesz się może, czy są one dobre do ćwiczeń/biegania? http://www.biedronka.pl/pl/press,id,139,title,jesien-w-sportowym-stylu

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
26 sierpnia 2014 19:27

Niestety nie wiem. Musiałabym ich dotknąć żeby powiedzieć Ci ze stuprocentową pewnością. Mogę tylko napisać, że buty z wcześniejszej oferty według mnie absolutnie nie nadawały się do ćwiczeń.

slonku 2207
slonku 2207
26 sierpnia 2014 16:12

yyyy….jakoś to siemię lniane do mnie nie przemawia
przegryzłam kiedyś ale nie wiem sama, jest wiele zdrowych kwestii które wzbudzają we mnie pewne odruchy wewnętrzne o których na forum nie chciałabym wspominać
ale nie ukrywać, że mogłoby byś super gdyby nie te małe glutko ziarenka 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  slonku 2207
26 sierpnia 2014 19:29

A jakie konkretnie kwestie? Jeśli nie chcesz pisać na forum, zapraszam na maila 🙂
Ale te ziarenka są najlepsze! 😀

ta na wiecznej diecie
ta na wiecznej diecie
26 sierpnia 2014 19:08

Wprawdzie jest nowy post, ale może dotrze do Ciebie moje zapytanie 😉 Dodajesz do środka niezmielone siemię lniane, tak? A jak myślisz, jeśli dodam zmielone, to wszystko będzie miało nadal konsystencję budyniu? 😉 Tak w ogóle bardzo ciekawy (i zdrowy!) przepis, który muszę rzecz jasna wypróbować 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  ta na wiecznej diecie
26 sierpnia 2014 19:25

Ja czytam wszystkie komentarze i staram się odpowiadać na wszystkie pytania 😉
Mielone siemię jest nawet lepsze, bo szybciej uzyskasz gęstą konsystencję. Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało 🙂

ta na wiecznej diecie
ta na wiecznej diecie
Reply to  ta na wiecznej diecie
27 sierpnia 2014 08:16

Będę pamiętać 😉 dziękuję za odpowiedź, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować przepis 🙂

Anonimowy
Anonimowy
28 sierpnia 2014 10:01

Dzis zrobilam sobie budyn lniany wedlug Twojego przepisu, a tym samym pierwszy raz w zyciu jadlam siemie lniane. 😀 Jako ze lubie slodkie rzeczy to zmodyfikowalam lekko przepis i dodalam lyzeczke cukru (to chyba nie jest przestepstwo? :P).

Teraz moze troche glupie pytanie: Jak dlugo po dacie waznosci mozna takie siemie lniane jesc?

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
28 sierpnia 2014 15:18

Ja unikam cukru jak tylko mogę, ale jeśli Ty się tym czujesz ok – jedz 😉

No nie powiem, że głupie nie jest 😀 Najlepiej wcale, a już tym bardziej jeśli było wcześniej otwarte.

Anonimowy
Anonimowy
28 sierpnia 2014 15:00

Czy gdy dodam siemię zmielone,to budyń też się uda?

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
28 sierpnia 2014 15:16

To pytanie pojawiło się już 2 komentarze wyżej i odpowiedź brzmi: tak 🙂

aleksandraag
aleksandraag
5 września 2014 18:30

No i problem rozwiązany z jutrzejszym śniadaniem:))

Powiązane posty

Zacznij wpisywać, co chcesz wyszukać i wciśnij Enter. Wciśnij ESC aby anulować.

Powrót do góry
12
0
Daj znać, co myślisz. Skomentuj!x