Ryż z owocami morza w sosie ostro-kwaśnym

Nie lubię się chwalić, ale wczorajszy obiad wyszedł mi naprawdę niespodziewanie dobrze, dlatego muszę podzielić się tym przepisem. Tak jak do tej pory przygotowywałam owoce morza bardzo klasycznie, czyli podsmażone na oleju kokosowym albo wodzie z dodatkiem czosnku i skropione oliwą, tym razem postanowiłam zaszaleć i w ten sposób szaleć będę na pewno częściej 🙂 Potrawa, na którą przepis podaję poniżej, być może przekona nawet tych, którym frutti di mare do tej pory nie smakowały, gdyż ich charakterystyczny smak jest mocno przytłamszony sporą ilością przypraw.

Podana ilość składników wystarcza na jedną porcję.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 70g ryżu,
  • 100g mieszanki owoców morza,
  • pół pomidora,
  • sos sojowy,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • przyprawy: imbir, ostra papryka, słodka papryka, zioła prowansalskie, curry, kozieradka, zielona pietruszka,
  • oliwa,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

Ryż gotujemy na sypko (stosunek ryżu do wody 1:2). Na patelni rozgrzewamy olej (u mnie kokosowy) i wrzucamy posiekany czosnek i owoce morza. W międzyczasie przygotowujemy w szklance sos: łyżka sosu sojowego, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki imbiru, 1,5 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kozieradki, łyżeczka ziół prowansalskich, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki. Do przypraw dolewamy wodę tak, aby powstało pół szklanki sosu.
Kiedy owoce morza będą już gotowe, na patelnię wsypujemy ryż i smażymy ok. 2 minut, ciągle mieszając. Po tym czasie wlewamy sos. Kroimy pomidora w kostkę, usuwamy z niego pestki i dodajemy na patelnię. Całość smażymy do momentu, kiedy pomidor będzie miękki. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.
Po przełożeniu na talerz, skrapiamy odrobiną oliwy i voila! Potrawa gotowa 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
setterka
setterka
17 lipca 2014 17:55

Owoce morza uwielbiam:) I przepis od razu zapisuję:D

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
17 lipca 2014 20:35

Mam nadzieję, że Ci posmakuje 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
17 lipca 2014 19:23

mmmmmm wygląda wyśmienicie! 😀 muszę przygotować coś w tym stylu 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
17 lipca 2014 20:36

Bardzo, bardzo zachęcam 🙂 Milion razy lepsze od gotowych sosów 🙂

bodybuildingisalifestyle
bodybuildingisalifestyle
17 lipca 2014 20:31

owoce morza <3 ajjjj

Maggie W
Maggie W
Reply to  bodybuildingisalifestyle
17 lipca 2014 20:37

Wiedziałam, że Ci się spodoba 🙂

Agnieszka Sporty
Agnieszka Sporty
17 lipca 2014 20:59

ooo i jest przepis na który cały dzień czekałam 😀 pyszności

Agnes J.
Agnes J.
17 lipca 2014 21:34

Ostatnio robiłam coś podobnego ale z kurczakiem, na następny raz dodam krewetki 🙂 albo jakąś mieszankę owoców, ale aż strach co tam będzie w tej mieszance- jakieś stwory potwory 😛

Szajse
Szajse
20 lipca 2014 06:50

Ale zrobiłaś mi smaka !

Alicja Kowalewska
Alicja Kowalewska
23 lipca 2014 19:10

Porcja ci wyszła taka jak na talerzu? Zrobiłabym mojej rodzinie, ale to bym musiała aż na 5 osób 😉

aleksandraag
aleksandraag
26 lipca 2014 06:42

nie wiem jak smakuję, ale wygląda mmmm 🙂

Misiaczka
Misiaczka
Reply to  aleksandraag
30 września 2014 09:04

Zawsze wiedziałam, że ryż pasuje do owoców morza. Nie tylko wyglądem, ale również smakiem!