Dzisiejszy wpis jest chyba najbardziej przez Was oczekiwanym, a jeśli nie, to na pewno znajduje się w ścisłej czołówce 😉 Przepis na pełnoziarnistą tortillę obiecałam opublikować kilka dobrych miesięcy temu, ale od tamtej pory tortilli po prostu nie robiłam i najzwyczajniej w świecie nie mogłam zrobić zdjęć do wpisu. Dziś natomiast miałam nieodpartą ochotę na tortille z krewetkami, które zabrałam do pracy, nadarzyła się więc okazja do sfotografowania procesu przygotowywania placków.

Wspomniałam, że miał to być przepis na tortille w wersji pełnoziarnistej, ale tak naprawdę wyjdą one smaczne z każdego rodzaju mąki. Moje dzisiejsze placki robiłam z mąk kukurydzianej i gryczanej zmieszanych w stosunku 2:1. Próbowałam także przygotowywania z mąki pszennej pełnoziarnistej, i pszennej z pełnego przemiału – z każdą z nich wychodziły pyszne.

Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 3 tortilli.

Składniki

  • szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (ok. 80 stopni),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy do nich wodę i wyrabiamy ciasto tak, aby było plastyczne. Kiedy tak się stanie, dodajemy oliwę i zagniatamy razem z nią. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na co najmniej 30 minut.
Kiedy masa odpocznie, dzielimy ją 3 równe części i formujemy kulki, które rozwałkowujemy.

Moje rady: aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, blatu czy wałka, możemy je umieścić między dwoma płatami folii lub po prostu w reklamówce „jednorazówce” i przez nią rozwałkowywać. Aby ułatwić sobie przenoszenie placków na patelnię i uniknąć ich rozerwania, można układać je warstwowo rozdzielając listkami ręcznika papierowego.
Rozwałkowane płaty smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Gotowe! 🙂

Z czym zrobilibyście Wasze tortille? 🙂

PS Chcecie też przepis na szybką tortillę, robioną w 3 minuty? 😉

Obserwuj mnie na:
error

18 komentarzy

  1. U mnie najczęściej to tortilla z mięskiem/warzywami i serem a do tego sos z jogurtu naturalnego:)

    W 3 minuty? Dawaj:D

    • W mojej kuchni mięska jako takiego już dawno nie było 🙂 Jedynie kiedy je jem, to kiedy ktoś mi je zrobi. Stawiam na ryby 🙂

      Ano 😉 To dam za niedługo 😀

  2. mmm wygląda pysznie 😀 ja czekałam na ten wpis bardzo 😀 z pewnością taką zrobię 😉 jeszcze nie wiem z czym ją przyrządzę, ale na pewno będzie pyszna 🙂

  3. Ale się tutaj zmieniło od kiedy ostatni raz odwiedziłam bloga! Zdecydowanie na plus, poprzedni wygląd był przytłaczający, za dużo niebieskiego 🙂 Teraz jest tak ładnie i przejrzyście, dokładnie tak jak lubię! No i oczywiście super przepis, wypróbuję skoro taki szybki 😀

    • Cieszę się bardzo, że szablon się podoba 🙂 Przejdzie jeszcze kilka zmian w najbliższym czasie 😉

  4. PS może dodaj u góry, przy ikonkach społecznościowych bloglovin'? Najlepsza platforma do obserwowania blogów!

  5. Zapisuję w zakładkach i przy najbliższej okazji zrobię – te ze sklepów to składowa tragedia. Kiedy jednak jeszcze kupowałam tortille, wypełniałam je kurczakiem, papryką, sałatą i serkiem wiejskim. Mam ochotę na eksperymenty, więc pewnie niedługo wymyślę jakiś nowy zestaw. Ślinka mi pociekła patrząc na Twoje zdjęcia!

    • Tak, to prawda :/ Raz udało mi się trafić na w miarę możliwy skład w jakimś tygodniu lokalnym w Lidlu, ale to już było jakiś czas temu…
      Z serkiem wiejskim jeszcze nie jadłam 🙂

  6. Ostatnio właśnie sobie uświadomiłam, że przejście na dietę bezglutenową wiąże się z tym, że placki do tortilli też będę musiałą sama smażyć 🙂 Ale uwielbiam, więc na pewno będę to robić 😀

    Zapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem o tematyce zdrowego trybu życia i kosmetyków 🙂
    http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/

Write A Comment