Domowa tortilla

Dzisiejszy wpis jest chyba najbardziej przez Was oczekiwanym, a jeśli nie, to na pewno znajduje się w ścisłej czołówce 😉 Przepis na pełnoziarnistą tortillę obiecałam opublikować kilka dobrych miesięcy temu, ale od tamtej pory tortilli po prostu nie robiłam i najzwyczajniej w świecie nie mogłam zrobić zdjęć do wpisu. Dziś natomiast miałam nieodpartą ochotę na tortille z krewetkami, które zabrałam do pracy, nadarzyła się więc okazja do sfotografowania procesu przygotowywania placków.

Wspomniałam, że miał to być przepis na tortille w wersji pełnoziarnistej, ale tak naprawdę wyjdą one smaczne z każdego rodzaju mąki. Moje dzisiejsze placki robiłam z mąk kukurydzianej i gryczanej zmieszanych w stosunku 2:1. Próbowałam także przygotowywania z mąki pszennej pełnoziarnistej, i pszennej z pełnego przemiału – z każdą z nich wychodziły pyszne.

Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 3 tortilli.

Spis treści artykułu

Składniki

  • szklanka mąki,
  • 2/3 szklanki ciepłej wody (ok. 80 stopni),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oliwy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

Wszystkie suche składniki mieszamy razem. Dodajemy do nich wodę i wyrabiamy ciasto tak, aby było plastyczne. Kiedy tak się stanie, dodajemy oliwę i zagniatamy razem z nią. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na co najmniej 30 minut.
Kiedy masa odpocznie, dzielimy ją 3 równe części i formujemy kulki, które rozwałkowujemy.

Moje rady: aby ciasto nie przyklejało się do stolnicy, blatu czy wałka, możemy je umieścić między dwoma płatami folii lub po prostu w reklamówce „jednorazówce” i przez nią rozwałkowywać. Aby ułatwić sobie przenoszenie placków na patelnię i uniknąć ich rozerwania, można układać je warstwowo rozdzielając listkami ręcznika papierowego.
Rozwałkowane płaty smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Gotowe! 🙂

Z czym zrobilibyście Wasze tortille? 🙂

PS Chcecie też przepis na szybką tortillę, robioną w 3 minuty? 😉

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
setterka
setterka
30 lipca 2014 17:55

U mnie najczęściej to tortilla z mięskiem/warzywami i serem a do tego sos z jogurtu naturalnego:)

W 3 minuty? Dawaj:D

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
30 lipca 2014 20:02

W mojej kuchni mięska jako takiego już dawno nie było 🙂 Jedynie kiedy je jem, to kiedy ktoś mi je zrobi. Stawiam na ryby 🙂

Ano 😉 To dam za niedługo 😀

Nebeskaa
Nebeskaa
30 lipca 2014 17:55

mmm wygląda pysznie 😀 ja czekałam na ten wpis bardzo 😀 z pewnością taką zrobię 😉 jeszcze nie wiem z czym ją przyrządzę, ale na pewno będzie pyszna 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
30 lipca 2014 20:02

Przepraszam, że tak długo to trwało 😀
Oj na pewno 🙂 Smacznego!

Agnes J.
Agnes J.
30 lipca 2014 18:19

W 3 minuty? A może masz przepis na taką w 1 minute? 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Agnes J.
30 lipca 2014 20:03

Ale Ty zachłanna jesteś! 😛

Margaret
Margaret
30 lipca 2014 20:46

Ale się tutaj zmieniło od kiedy ostatni raz odwiedziłam bloga! Zdecydowanie na plus, poprzedni wygląd był przytłaczający, za dużo niebieskiego 🙂 Teraz jest tak ładnie i przejrzyście, dokładnie tak jak lubię! No i oczywiście super przepis, wypróbuję skoro taki szybki 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Margaret
31 lipca 2014 22:33

Cieszę się bardzo, że szablon się podoba 🙂 Przejdzie jeszcze kilka zmian w najbliższym czasie 😉

Margaret
Margaret
30 lipca 2014 20:48

PS może dodaj u góry, przy ikonkach społecznościowych bloglovin'? Najlepsza platforma do obserwowania blogów!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Margaret
31 lipca 2014 22:34

Całkiem o nim zapomniałam! Już to sobie zapisałam i dodam w najbliższym czasie 🙂

Natalia Giesa
Natalia Giesa
30 lipca 2014 21:19

wygląda przepysznie:)

Maggie W
Maggie W
Reply to  Natalia Giesa
31 lipca 2014 22:34

I tak smakuje 🙂

aleksandraag
aleksandraag
31 lipca 2014 09:04

pysznie wygląda :)) czekamy!

Maggie W
Maggie W
Reply to  aleksandraag
31 lipca 2014 22:35

Okej, postaram się jak najszybciej nagrać 🙂

Cassidy
Cassidy
31 lipca 2014 10:48

Zapisuję w zakładkach i przy najbliższej okazji zrobię – te ze sklepów to składowa tragedia. Kiedy jednak jeszcze kupowałam tortille, wypełniałam je kurczakiem, papryką, sałatą i serkiem wiejskim. Mam ochotę na eksperymenty, więc pewnie niedługo wymyślę jakiś nowy zestaw. Ślinka mi pociekła patrząc na Twoje zdjęcia!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Cassidy
31 lipca 2014 22:36

Tak, to prawda :/ Raz udało mi się trafić na w miarę możliwy skład w jakimś tygodniu lokalnym w Lidlu, ale to już było jakiś czas temu…
Z serkiem wiejskim jeszcze nie jadłam 🙂

Meg Sheti
Meg Sheti
31 lipca 2014 17:37

Ostatnio właśnie sobie uświadomiłam, że przejście na dietę bezglutenową wiąże się z tym, że placki do tortilli też będę musiałą sama smażyć 🙂 Ale uwielbiam, więc na pewno będę to robić 😀

Zapraszam do mnie, dopiero startuję z blogiem o tematyce zdrowego trybu życia i kosmetyków 🙂
http://zdrowotnieiradosnie.blogspot.com/

Maggie W
Maggie W
Reply to  Meg Sheti
31 lipca 2014 22:37

A dlaczego przechodzisz na dietę bezglutenową? 😉