Pieczona owsianka z pomarańczą, wanilią i kokosem

O zapiekanych owsiankach słyszałam już dawno, ale do tej pory robiłam ją tylko raz i to w bardzo klasycznej wersji – z jabłkiem i cynamonem. Wczoraj postawiłam na bardziej egzotyczne smaki i jedno z moich ulubionych ich połączeń w ogóle – pomarańcza, wanilia i kokos. Takie śniadanie jest idealne na leniwy poranek, dlatego polecam zrobić je w weekend. Mam nadzieję, że zrekompensuje ono Wam to załamanie pogody, które panuje od wczoraj – i oby jak najkrócej.

Pieczona owsianka jest dziecinnie prosta w wykonaniu, ale jej przyrządzenie zajmuje trochę czasu. Mimo to warto się pokusić o jej przygotowanie.

Spis treści artykułu

Składniki

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • jajko,
  • pomarańcza,
  • laska wanilii albo ekstrakt z wanilii,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • szklanka wody.

Przygotowanie

Do rondelka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i gotujemy razem z rozciętą laską wanilii albo kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii. Kiedy płatki wchłoną całą wodę, wyłączamy gaz i czekamy, aż nieco przestygną. W tym czasie obieramy pomarańczę, dzielimy ją na cząstki i kroimy na mniejsze kawałki. Wyjmujemy z garnka laskę wanilii i mieszamy owsiankę z jajkiem, pomarańczą i wiórkami kokosowymi. Wielbiciele bardziej słodkich smaków mogą dosłodzić owsiankę daktylami, rodzynkami, miodem lub stewią. Wymieszaną masę wykładamy do foremki i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Smacznego! 🙂

0 0 vote
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
setterka
setterka
13 czerwca 2014 13:52

Ooo czekałam na ten przepis:) Jeśli smakuje tak jak wygląda to już wiem co niedługo upichcę:)

Ależ ja lubię te Twoje pomysły!:D

Projekt Matka-Polka
Projekt Matka-Polka
Reply to  setterka
13 czerwca 2014 14:58

A mnie to średnio wygląda, powiem nawet,że bardzo średnio ale jestem pewna,że jest smakowite 🙂

setterka
setterka
Reply to  setterka
13 czerwca 2014 16:40

A mi właśnie ładnie bo tak egzotycznie:)

Agnes J.
Agnes J.
Reply to  setterka
13 czerwca 2014 21:46

hehe 🙂 ile ludzi tyle opinii 😛

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
16 czerwca 2014 09:24

A ta (PMP) się zawsze czepia, no! 😀 Nie da się ukryć, że paciaja z tego wyszła, no ale co zrobisz. Nie mam ładnej foremki, która zakryłaby tę jajecznicę od boków chociaż, bo tak to bym posypała migdałami i już byłoby cacy 😉
Ale smaczne byyyyło 😀

Anonimowy
Anonimowy
13 czerwca 2014 14:42

Super! Muszę wypróbować! 🙂
W temacie pieczonych owsianek podam też mój sprawdzony przepis na babeczkę owsianą, może ktoś skorzysta 🙂 Składniki to: 4-5 łyżek płatków owsianych, rozgnieciony banan, jajko. Płatki zalewam minimalną ilością wody i zostawiam do napęcznienia, następnie dodaję banana, jajko i mieszam. Kokilkę smaruję odrobiną tłuszczu (co kto używa) i wstawiam na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180-200C.
Często przygotowuję ją wieczorem i mam gotowe śniadanko. Przekrojona i posmarowana np. masłem orzechowym…mmm pychota 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
16 czerwca 2014 09:25

No ja skorzystam na pewno! 🙂 Dzięki bardzo za przepis, już sobie zapisałam 🙂 Tak się tylko zastanawiam, czy by nie wyszło "pieczenie" tej babeczki w mikrofali… No i będę musiała spróbować 🙂

Piotr - Apetyt na sport
Piotr - Apetyt na sport
13 czerwca 2014 15:27

Właściwie jest tutaj wszystko, co lubię. Zastanawiam się tylko, czy to jest wystarczająco słodkie 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Piotr - Apetyt na sport
16 czerwca 2014 09:26

To zależy co kto uważa za słodkie 🙂 Najlepiej przed wymieszaniem z jajkiem spróbować całej masy i wtedy w razie potrzeby dosłodzić 🙂

Nebeskaa
Nebeskaa
13 czerwca 2014 18:03

przyznaję, że nigdy nie próbowałam pieczonej owsianki, ale tyle osób je zachwala, że chyba czas przygotować jakąś 🙂 bardzo ciekawe połączenie w Twoim przepisie, takiego jeszcze nie jadłam 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
16 czerwca 2014 09:27

Naprawdę nie jadłaś? Musisz to koniecznie nadrobić 🙂

Magda Kazimierczyk
Magda Kazimierczyk
13 czerwca 2014 21:30

Jah, nie lubię takich papek na talerzu. Ciekawi mnie tylko, czy to wychodzi finalnie właśnie takie miękkie i papkowate jak wygląda, czy takie…upieczone, twarde. Jak twarde to musi być dobre, kusi, żeby zrobić, ale z cytrusów to mam obecnie tylko zapas cytryn w domu xd

Maggie W
Maggie W
Reply to  Magda Kazimierczyk
16 czerwca 2014 09:28

Hm, wychodzi ani nie twarde, ani nie miękkie, chociaż o wiele bliżej jej do papki. Także jeśli taka konsystencja Ci nie odpowiada, to nie masz czego żałować 😉

Oliwia Roszkowska
Oliwia Roszkowska
14 czerwca 2014 03:21

Mmmmm pyszności ! Dziękuje szczególnie za ten przepis ze względu na stan mojego zdrowia który nie pozwala jeść mi słodyczy , a takie cudeńko z pewnością mi nie zaszkodzi ! Zapraszam na http://bbqbooks.blogspot.com/

Maggie W
Maggie W
Reply to  Oliwia Roszkowska
16 czerwca 2014 09:29

Ależ proszę bardzo 🙂 Mam nadzieję, że dasz znać, czy smakowało 🙂

Venari
Venari
14 czerwca 2014 07:42

to musi byc pyszne!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Venari
16 czerwca 2014 09:29

Oj taaaaaak, było pyszne 🙂

werr
werr
14 czerwca 2014 08:04

A ja uwielbiam połączenie pomarańcza +kakao + kokos :))
P.S Widziałam cie chyba wczoraj na absolutorium prawa, byłam gościem 😀 To by się chyba zgadzało, ale nie byłam pewna 🙂
Pozdrawiam

Maggie W
Maggie W
Reply to  werr
14 czerwca 2014 21:45

Mnie się kakao trochę przejadło 😉
Nie było mnie akurat na absolutorium, musiałam być w pracy. Ale jestem ciekawa, z kim mnie pomyliłaś 😀

werr
werr
Reply to  werr
15 czerwca 2014 08:18

Uf, to dobrze że nie podeszłam haha :)) w tych togach mogłam się pomylić 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  werr
16 czerwca 2014 09:35

Czyli myślisz, że bez togi byś mnie poznała? 😀 Możemy się kiedyś umówić na wspólny trening, jeśli będziesz chciała 🙂 Od jesieni będę w Szczecinie już na stałe 🙂
Ale i tak jestem ciekawa, z kim mnie pomyliłaś, bo właściwie to nie kojarzę, żeby jakakolwiek dziewczyna ode mnie z roku była do mnie podobna 🙂

magda12022
magda12022
14 czerwca 2014 10:13

Kurcze prawie same wegle bez bialka (jedno jajako to jednak malo). Ciekaqe czy byloby rownie dobre z dodatkiem twarogu.

Maggie W
Maggie W
Reply to  magda12022
14 czerwca 2014 21:50

Ja nie liczę makr, więc dla mnie nie jest to ani mało, ani dużo. Tym bardziej, że rano dbam przede wszystkim o to, żeby dostarczyć organizmowi węgli złożonych.
Myślę, że z twarogiem też da się zrobić, ale na pewno to już nie to samo 😉 Wolałabym zjeść go po owsiance 😉

bodybuildingisalifestyle
bodybuildingisalifestyle
14 czerwca 2014 22:37

o jaaa mega!!! ja tu na ketozie a ty mi z takim czyms wyjezdzasz , jeszcze o tej godzinie :((( zabije :PP

Pauli798
Pauli798
15 czerwca 2014 12:12

Mmmmm pyszności. 🙂