Zupa z czerwonej soczewicy

Z czerwoną soczewicą nie polubiłam się od razu. Kupiłam ja za Waszymi namowami i byłam z zakupu bardzo niezadowolona, bo totalnie nie przypadł mi do gustu jej cierpki, gorzkawy smak i rzadka (po ugotowaniu) konsystencja. Po dwóch próbach schowałam ją głęboko do szafki i kupiłam sprawdzoną zieloną. Ponieważ jednak nie lubię marnować jedzenia, a już tym bardziej jedzenia tak bogatego w białko i to szczególnie teraz, kiedy odstawiłam nabiał i drób, postanowiłam jakoś ją „zmęczyć”. W międzyczasie przypomniało mi się, że „gdzieś kiedyś” widziałam przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Postanowiłam wrzucić to, co mam, do garnka i dać jej ostatnią szansę. Teraz już wiem, że ta szansa nie była ostatnią, bo to kolejna zupa, która niewyobrażalnie mi smakuje.

Spis treści artykułu

Składniki

  • 200g czerwonej soczewicy,
  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • litr wywaru warzywnego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego),
  • 2 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 liście laurowe.

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy resztę składników i czekamy aż zupa się zagotuje. Po 20 minutach (lub krócej, jeśli soczewica jest już miękka) wyłączamy ogień – zupa jest gotowa. Możemy ją zblendować na krem, ale według mnie sama w sobie jest wystarczająco gęsta i ma niemalże konsystencję kremu.

Zupę można podawać z ugotowanym wcześniej ryżem lub ziołowymi grzankami. Będzie również świetnie komponować się z roztopionym żółtym serem. Koniecznie dodajcie też zieloną pietruszkę! 🙂

Posts created 709
0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Matka-Polka
Projekt Matka-Polka
7 maja 2014 16:42

Moja z curry jest zajebista 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Projekt Matka-Polka
7 maja 2014 17:43

Skromnie 😀 Dawaj przepis, wypróbuję 😉

Projekt Matka-Polka
Projekt Matka-Polka
Reply to  Projekt Matka-Polka
7 maja 2014 17:54
Maggie W
Maggie W
Reply to  Projekt Matka-Polka
7 maja 2014 17:54

Dzięx 😀

Trener personalny - Albert Kośmider
Trener personalny - Albert Kośmider
7 maja 2014 16:46

Czegoś takiego jeszcze nie jadłem, ale z pewnością jest mega pyszne, skoro tak fajnie wygląda.
Swoją drogą, zawszę wchodząc na Twojego bloga uderza mnie świetna i przemyślana estetyka! Tak trzymaj!

Maggie W
Maggie W
Reply to  Trener personalny - Albert Kośmider
7 maja 2014 17:45

W takim razie musisz spróbować 🙂

Bardzo dziękuję, miło to czytać. Staram się jak mogę 🙂

Zielpy
Zielpy
7 maja 2014 16:46

Też mam swoją wersję tej zupy 🙂 ale się zgrałyśmy, u mnie dzisiaj pasztet z soczewicy i fasoli 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Zielpy
7 maja 2014 17:46

Mignął mi ostatnio gdzieś przepis na taki pasztet – dobre to? 🙂
Dawaj swój przepis na zupkę 😀

Zielpy
Zielpy
Reply to  Zielpy
8 maja 2014 06:56

Pasztet pyszny, ale smak zależy od inwencji twórcy 🙂 o zupie pisałam już, więc wkleję Ci brzydkiego, spamerskiego linka! Sasasa!
http://zielpy.blogspot.com/2014/03/zupa-czyli-krolowa-odzywiania-przepisy.html 🙂

setterka
setterka
7 maja 2014 16:56

Ja lubię taką z curry:) Ale ta jest bardzo podobna:) Tylko coś mam taki talent że często te zupy wychodzą mi za mało słone:D

Wywar gotujesz wcześniej czy od razu zanim dorzucisz soczewicę i resztę składników?

Maggie W
Maggie W
Reply to  setterka
7 maja 2014 17:48

A ja wcale nie solę, jestem do tego przyzwyczajona 🙂 Chilli i liście laurowe dają cały smak 😀

Gotowałam wcześniej, ale planuję zrobić własne "kostki" rosołowe 🙂

Asiia Bloger
Asiia Bloger
7 maja 2014 17:10

Nie lubię soczewicy, ale kusi mnie zrobienie zupy brokułowej.

Maggie W
Maggie W
Reply to  Asiia Bloger
7 maja 2014 17:48

Też nie lubiłam, ale zupka jest przepyszna 🙂

Ol-G
Ol-G
7 maja 2014 17:20

"cierpki, gorzkawy smak"? No coś Ty! Nigdy bym nie wpadła na takie określenia smaku soczewicy;) Ja ją uwielbiam! Spróbuj zrobić z niej pastę do chleba, lub kotlety – doprawisz tak jak lubisz i będzie pyszne.

Anonimowy
Anonimowy
Reply to  Ol-G
7 maja 2014 17:39

popieram, rzadka po ugotowaniu 🙂 może po rozgotowaniu ??? 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Ol-G
7 maja 2014 17:53

Ol-G – czerwona dla mnie tak właśnie smakuje 😉 Zielona jest pyszna, ale czerwona solo jest dla mnie niezjadliwa. Kotlety czy pasta to inna bajka, bo tak jak piszesz – przyprawy odwalą całą robotę 😉

moni1255 – zawsze gotuję tak, jak jest napisane na opakowaniu 😉

Anonimowy
Anonimowy
Reply to  Ol-G
8 maja 2014 08:33

Moze sprobuj o jakies 7 min krocej niz na opakowaniu, ja zawsze gotuje ja tak zeby wyszla al dente i jest pysznie, zreszta w kazdej wersji ja uwielbiam 😀
A co do zupki to chyba mnie natchnelas i zrobie dzis taki obiad 😉
Anta

Anonimowy
Anonimowy
Reply to  Ol-G
9 maja 2014 04:30

nigdy nie zdarzyło mi się przeczytać opakowania:) zawsze gotuje na oko

Maggie W
Maggie W
Reply to  Ol-G
9 maja 2014 07:40

Anta – nie mam już opakowania, ale o ile dobrze pamiętam, to gotowało się ją 12 czy 15 minut – skrócenie tego czasu o połowę nie będzie chyba dobrym pomysłem 😀
Życzę smacznego 🙂

Monika – jak to mawiała moja wychowawczyni: "na oko to chłop w szpitalu umarł" 😀

Anonimowy
Anonimowy
7 maja 2014 17:40

Zupka faktycznie pyszotka 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  Anonimowy
7 maja 2014 17:54

Czyli że robisz podobną? 🙂

Anonimowy
Anonimowy
Reply to  Anonimowy
9 maja 2014 04:29

Bardzo często:)

Nebeskaa
Nebeskaa
7 maja 2014 18:15

nie wpadłabym na pomysł takiej zupy 🙂 wygląda przepysznie i idealnie trafiłaś, bo szukałam jakiejś nowej zupy 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  Nebeskaa
9 maja 2014 07:40

Daj koniecznie znać, jak smakowała 🙂

bodybuildingisalifestyle
bodybuildingisalifestyle
7 maja 2014 18:31

uwielbiam zupke z czerwonej soczewicy, chociaz ostatnio jadlam jakies 2 lata temu hehehe 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  bodybuildingisalifestyle
9 maja 2014 07:41

Zapraszam do mnie w takim razie 😀

Paulina Hurija
Paulina Hurija
7 maja 2014 19:56

Wygląda bosko! Kiedyś podam przepis na moją wersję. 😉

Maggie W
Maggie W
Reply to  Paulina Hurija
9 maja 2014 07:41

Czekam z niecierpliwością 🙂

keep dreams close
keep dreams close
7 maja 2014 20:58

Soczewica hmm.. tego jeszcze nie próbowałam 🙂

Maggie W
Maggie W
Reply to  keep dreams close
9 maja 2014 07:42

Ja spróbowałam niedawno, więc jesteśmy siebie warte 😀

jakie opony
jakie opony
7 maja 2014 21:59

U nas soczewica ciągle nie jest popularna i cięzko dostać ją w sklepach, chyba nawet w Almie ciężko ją dostać

Maggie W
Maggie W
Reply to  jakie opony
9 maja 2014 07:43

Jestem pewna, że w takich marketach jak Alma soczewica jest. Leży nawet na półkach w InterMarche czy Netto, więc wcale tak mało popularna nie jest 😉

fitdevangel
fitdevangel
8 maja 2014 06:56

Wspaniała zupka i do tego z ryżem ! 😀

Maggie W
Maggie W
Reply to  fitdevangel
9 maja 2014 07:44

Polecam spróbować 🙂

Powiązane posty

Zacznij wpisywać, co chcesz wyszukać i wciśnij Enter. Wciśnij ESC aby anulować.

Powrót do góry
53
0
Daj znać, co myślisz. Skomentuj!x