Z czerwoną soczewicą nie polubiłam się od razu. Kupiłam ja za Waszymi namowami i byłam z zakupu bardzo niezadowolona, bo totalnie nie przypadł mi do gustu jej cierpki, gorzkawy smak i rzadka (po ugotowaniu) konsystencja. Po dwóch próbach schowałam ją głęboko do szafki i kupiłam sprawdzoną zieloną. Ponieważ jednak nie lubię marnować jedzenia, a już tym bardziej jedzenia tak bogatego w białko i to szczególnie teraz, kiedy odstawiłam nabiał i drób, postanowiłam jakoś ją „zmęczyć”. W międzyczasie przypomniało mi się, że „gdzieś kiedyś” widziałam przepis na pikantną zupę z czerwonej soczewicy. Postanowiłam wrzucić to, co mam, do garnka i dać jej ostatnią szansę. Teraz już wiem, że ta szansa nie była ostatnią, bo to kolejna zupa, która niewyobrażalnie mi smakuje.

Składniki

  • 200g czerwonej soczewicy,
  • puszka pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • litr wywaru warzywnego,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego),
  • 2 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 3 liście laurowe.

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy resztę składników i czekamy aż zupa się zagotuje. Po 20 minutach (lub krócej, jeśli soczewica jest już miękka) wyłączamy ogień – zupa jest gotowa. Możemy ją zblendować na krem, ale według mnie sama w sobie jest wystarczająco gęsta i ma niemalże konsystencję kremu.

Zupę można podawać z ugotowanym wcześniej ryżem lub ziołowymi grzankami. Będzie również świetnie komponować się z roztopionym żółtym serem. Koniecznie dodajcie też zieloną pietruszkę! 🙂

Obserwuj mnie na:
error

34 komentarze

  1. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem, ale z pewnością jest mega pyszne, skoro tak fajnie wygląda.
    Swoją drogą, zawszę wchodząc na Twojego bloga uderza mnie świetna i przemyślana estetyka! Tak trzymaj!

    • W takim razie musisz spróbować 🙂

      Bardzo dziękuję, miło to czytać. Staram się jak mogę 🙂

  2. Też mam swoją wersję tej zupy 🙂 ale się zgrałyśmy, u mnie dzisiaj pasztet z soczewicy i fasoli 🙂

  3. Ja lubię taką z curry:) Ale ta jest bardzo podobna:) Tylko coś mam taki talent że często te zupy wychodzą mi za mało słone:D

    Wywar gotujesz wcześniej czy od razu zanim dorzucisz soczewicę i resztę składników?

    • A ja wcale nie solę, jestem do tego przyzwyczajona 🙂 Chilli i liście laurowe dają cały smak 😀

      Gotowałam wcześniej, ale planuję zrobić własne "kostki" rosołowe 🙂

  4. "cierpki, gorzkawy smak"? No coś Ty! Nigdy bym nie wpadła na takie określenia smaku soczewicy;) Ja ją uwielbiam! Spróbuj zrobić z niej pastę do chleba, lub kotlety – doprawisz tak jak lubisz i będzie pyszne.

    • Anonimowy Reply

      popieram, rzadka po ugotowaniu 🙂 może po rozgotowaniu ??? 🙂

    • Ol-G – czerwona dla mnie tak właśnie smakuje 😉 Zielona jest pyszna, ale czerwona solo jest dla mnie niezjadliwa. Kotlety czy pasta to inna bajka, bo tak jak piszesz – przyprawy odwalą całą robotę 😉

      moni1255 – zawsze gotuję tak, jak jest napisane na opakowaniu 😉

    • Anonimowy Reply

      Moze sprobuj o jakies 7 min krocej niz na opakowaniu, ja zawsze gotuje ja tak zeby wyszla al dente i jest pysznie, zreszta w kazdej wersji ja uwielbiam 😀
      A co do zupki to chyba mnie natchnelas i zrobie dzis taki obiad 😉
      Anta

    • Anonimowy Reply

      nigdy nie zdarzyło mi się przeczytać opakowania:) zawsze gotuje na oko

    • Anta – nie mam już opakowania, ale o ile dobrze pamiętam, to gotowało się ją 12 czy 15 minut – skrócenie tego czasu o połowę nie będzie chyba dobrym pomysłem 😀
      Życzę smacznego 🙂

      Monika – jak to mawiała moja wychowawczyni: "na oko to chłop w szpitalu umarł" 😀

  5. nie wpadłabym na pomysł takiej zupy 🙂 wygląda przepysznie i idealnie trafiłaś, bo szukałam jakiejś nowej zupy 😀

  6. U nas soczewica ciągle nie jest popularna i cięzko dostać ją w sklepach, chyba nawet w Almie ciężko ją dostać

    • Jestem pewna, że w takich marketach jak Alma soczewica jest. Leży nawet na półkach w InterMarche czy Netto, więc wcale tak mało popularna nie jest 😉

Write A Comment